PijnFonds signaleert behoefte aan informatie voor pijnpatiënten

30/08/2007 12:29


Nationaal PijnFonds


Leiden, 30 augustus 2007
Steeds meer mensen hebben behoefte aan meer voorlichting over en een meer gestructureerde aanpak van pijn. Veel patiënten melden dat ze, nadat ze bij de huisarts zijn geweest, niet weten wat de volgende stap kan zijn, of dat ze niet afdoende behandeld kunnen worden en 'met hun pijn moeten leren leven'. Dit signaleert het Nationaal PijnFonds, het informatiepunt voor mensen met chronische pijn.

Volgens het in 2005 opgerichte PijnFonds ontbreekt het patiënt en behandelaar meestal aan goed inzicht in effectieve behandeltrajecten en behandelmethoden. Gevolg is dat patiënten vaak niet de juiste behandeling ter bestrijding van hun pijn krijgen.
Het PijnFonds wil hierin verbetering brengen door een inventarisatie te maken van de bestaande behandeltrajecten en behandelmethoden, zodat patiënten en behandelaars weten wat de behandelmogelijkheden voor pijnpatiënten zijn.
Deze inventarisatie zal t.z.t. worden gepubliceerd op de website van het Nationaal PijnFonds (www.pijnfonds.nl) en de behandelmethoden zullen op DVD worden vastgelegd.

Het Nationaal PijnFonds is het pijnkennispunt van Nederland en verstrekt informatie aan mensen met chronische pijn en hun behandelaars. Het fonds is in 2005 opgericht. Sinds de oprichting weten steeds meer mensen het PijnFonds te vinden als het gaat om informatie over pijn en pijnbehandeling. Er is al veel werk verzet om de informatie voor en tussen pijnbehandelaars en pijnpatiënten te optimaliseren en om pijn als zelfstandig fenomeen 'op de kaart te krijgen'.

Het Nationaal PijnFonds wil in de komende jaren bereiken dat chronische pijn in Nederland als eigenstandig fenomeen wordt erkend, en niet als bijkomend symptoom bij een aandoening of ziekte. Chronische pijn is een onderschat probleem: vaak is pijn onzichtbaar en krijgt chronische pijn weinig aandacht. Toch kent iedereen wel iemand met pijn. Het Nationaal PijnFonds komt op voor mensen met pijn. Het PijnFonds ondersteunt de belangen van mensen met chronische pijn door het geven van informatie aan professionals en patiënten en andere relevante partijen, het laten verrichten van onderzoek en het creëren van een maatschappelijk veld dat nodig is om aandacht voor de problematiek van chronische pijn actueel en levend te houden. Voor meer informatie zie www.pijnfonds.nl.

http://www.pijnfonds.nl