Senternovem


04-09-2007 | Open huis Maritiem

Wat is de actuele stand van zaken rondom het innovatieprogramma Maritiem waarvoor minister Van der Hoeven op 12 juli het startsein heeft gegeven? Welke activiteiten staan er de rest van dit jaar gepland? Welke subsidie-instrumenten zijn er binnen het innovatieprogramma ontwikkeld? Deze vragen werden beantwoord tijdens het open huis op donderdag 30 augustus bij SenterNovem in Den Haag.

Bemanningsreductie
"Nederland is goed in de bouw van zeer geavanceerde schepen, transport over water en installatiewerk op grote diepten", hield Albert Aalbers, manager van het innovatieprogramma Maritiem zijn gehoor voor tijdens de bijeenkomst."Maar", zegt hij, "er liggen nog vele uitdagingen te wachten die onderzoek vereisen." Hoe breng je op open zee schepen veilig bij elkaar om gas over te slaan, de zogenoemde LNG supply chain? Hoe doe je dat überhaupt op een goede en efficiënte manier, gas opslaan en overslaan op zee?

De waterdiepten waarop installatiewerk wordt verricht nemen nog verder toe, wat nieuwe uitdagingen oplevert. "Er is nog veel onderzoek te verrichten naar autonoom varende schepen. Bemanningsreductie reduceert de kosten enorm, vandaar dat er veel vraag is naar technieken die dat mogelijk maken. Technieken die hierbij een rol spelen zijn remote control, robotics, remote sensing en simulatoren." Ook moet er volgens Aalbers meer aandacht komen voor de toepassing van moderne lichte materialen en hoogwaardige verbindingstechnieken.

Tips
Voor ondernemers en kennisinstellingen die een R&D agenda opstellen en een projectidee ontwikkelen heeft Aalbers nog een drietal tips. "Toets het idee bij relaties die er belang bij hebben. Dat kan een toeleverancier of een afnemer zijn, maar ook een kennisinstelling. Als het idee goed valt, benoem dan een kampioen in uw organisatie die het idee uitwerkt en het van de grond tilt. Vervolgens is belangrijk de kampioen te steunen en te helpen door advies te geven en deuren voor hem te openen."

De bijeenkomst werd druk bezocht, zo'n zeventig ondernemers en kennisinstellingen luisterden in een volle zaal aandachtig naar de presentaties van SenterNovem en het Maritime Innovation Council. Na het plenaire gedeelte maakten velen gebruik van de mogelijkheid individueel advies in te winnen over hun project of projectidee bij adviseurs van SenterNovem. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel.