Ingezonden persbericht


Persbericht

Bestemd voor

Datum

Sociaal-economische redactie


3 september 2007

Meldingen op de meldlijn schokkend

De Meldlijn voor de inkomenspositie van wajongeren levert schokkende verhalen op. Veel jongeren maken melding van complexe regelgeving, het ontbreken van juiste informatie en goed advies en te hoge kosten als gevolg van werken.

Veel meldingen hebben betrekking op de complexiteit van de regelingen. Op voorhand blijkt het niet mogelijk te weten hoe veel je gaat verdienen als je gaat werken. Bovendien blijkt dat de uitwerking van de regeling niet altijd consequent is. Iemand vertelde dat ze meer uitkering zou moeten inleveren als ze een uur meer gaat werken. Door een hogere arbeidsparticipatie gaat ze er dan in inkomen op achter uit. Een andere melding had betrekking op hoge kosten voor vervoer. Omdat declaratie van taxivervoer niet werd goedgekeurd werd het werken voor deze melder onmogelijk waardoor ze moest stoppen met werken. Meer meldingen hebben betrekking op de extra kosten als gevolg van werken waardoor het besteedbaar inkomen afneemt. Ok zijn meldingen binnengekomen die neigen naar discriminatie. Zo wisdt en melder te vertellen dat eze na een kort ziekte verzuim geen werk meer had omdat de werkgever dit direct in relatie bracht met de WAJONG en een hoger verzuim risico inschatte.

De meldlijn is geopend tot en met 7 september en staat open voor jonggehandicapten, reïntegratiespecialisten, maar ook ouders en begeleiders kunnen problemen melden. Er kan gebeld, gemaild maar ook geMSNt worden (werkmoetlonen@hotmail.com). Bellen kan op 030-2970033.

Jonggehandicapten die deeltijd werken, leveren een deel van hun uitkering in. Soms dusdanig, dat hun inkomen achteruit gaat! De organisaties vinden dit niet kunnen en zoeken uit hoe groot het probleem is. CNV Jongeren, de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad en Jopla willen de problemen van jonggehandicapten bij 'inkomen uit werk' in kaart brengen en oplossingen aandragen. Deze oplossingen kunnen zich bevinden op het gebied van het uitvoeringsbeleid van het UWV en mogelijk ook op het gebied van het rijksbeleid.

Achtergond

Mensen met een uitkering worden gestimuleerd te participeren op de arbeidsmarkt. Naast de participatiegedachte spelen factoren als ontplooiingsmogelijkheden, bijdragen aan de samenleving en zelfredzaamheid een rol. Werken is dus belangrijk. Daar willen wij aan toevoegen: werk moet lonen. In de praktijk blijkt dat werk voor jonge mensen met een beperking niet altijd loont. Ondanks de lage uitkeringshoogte voor deze jongeren (een wajonguitkering is maximaal 75% van het wettelijk minimum loon) betekent werken voor hen geen of weinig financiële vooruitgang, bijvoorbeeld omdat fulltime werk in veel gevallen niet mogelijk is of omdat de arbeidsproductiviteit lager is. Werken moet voor wajongeren ook een financieel perspectief bieden.

Voor nadere informatie

Niek Fransen 030-7511862 of 06-24813476

www.cnvjongeren.nl info@cnvjongeren.nl

Met vriendelijke groet,
CNV Jongeren

Debby Houtgraaf

Communicatiemedewerker
Tel: 030-751 18 52

GSM: 06-42038627
d.houtgraaf@cnvjongeren.nl

Bezoekadres :
Tiberdreef 4
3561 GG Utrecht
Postadres:
Postbus 2475
3500 GL Utrecht
Tel: 030-7511850

Fax: 030-7511859
www.cnvjongeren.nl