Gemeente Nederbetuwe


Raadsleden gaan jeugd van onze gemeente bezoeken

02 aug 2007
De gemeenteraad gaat een groep van 200 jongeren in de gemeente opzoeken, in de periode van 5 september tot 25 oktober. Raadsleden gaan jeugd van onze gemeente bezoeken

De gemeenteraad gaat een groep van 200 jongeren in de gemeente opzoeken. Op die manier hopen de raadsleden te ontdekken wat deze groep denkt, er in deze groep leeft en wat de jongeren zoal missen.

Raadsleden van onze gemeente gaan de jeugd persoonlijk opzoeken. " Alleen dan weet je wat ze vinden van hun dorp, wat ze missen en wat hun ervaringen zijn", vertelt Dorine Ottevanger. De beleidsmedewerker van welzijnsorganisatie Mozaïek in Tiel begeleidt dit project. "Het voorstel kwam van de raad zelf. Het proces is al een doel op zichzelf. Het past ook wel bij de cultuur van de laatste tijd. De politiek wil dichterbij de burgers staan. Op deze manier betrek je de jeugd bij het beleid."
Het onderzoek richt zich op tweehonderd jongeren in de leeftijd van 10 tot 23 jaar. De interviews worden gehouden in de periode van 5 september tot 25 oktober.
Ottevanger zorgt ervoor dat er een verdeling is naar dorpen, leeftijd en geslacht. "Ik heb een soort helpdeskfunctie. Het moet natuurlijk wel een representatief onderzoek zijn. Aan het eind van het jaar moet het klaar zijn. Daarna kan de politiek ermee aan de slag en beleid ontwikkelen."
Volgens Ottevanger komt het niet zo vaak voor dat een gemeente op deze manier communiceert met de jeugd. "We zijn heel benieuwd wat eruit komt. In ieder geval wordt de afstand tussen politiek en jeugd kleiner."
Wethouder Janneke Talman, die jeugdzaken in haar portefeuille heeft: " Je kunt wel een nota schrijven achter een bureau, maar dan weet je niet wat er leeft. Bovendien veranderen inzichten. Misschien hebben wij heel andere ideeën dan de jeugd. We hopen nu een reëel beeld te krijgen. Daarna gaan we ermee aan de slag."

Gemeente Neder-Betuwe | Burgemeester Lodderstraat 20 | 4043KM Opheusden | info@nederbetuwe.nl | www.nederbetuwe.nl | © gemeente Neder-Betuwe