RVD/ Kon.Huis nr. 174: Prinses Maxima opent Kunstexpositie te Bussum

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

PRINSES MÁXIMA OPENT KUNSTEXPOSITIE 'IK & DE ANDER, DE ANDER & IK'

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima der Nederlanden opent woensdagochtend

5 september 2007 in Spant! te Bussum de expositie 'Ik & de Ander, de Ander & Ik' van stichting De Open Ankh. De deelnemende kunstenaars zijn verbonden aan ateliers van zorgorganisaties die zijn aangesloten bij De Open Ankh . Met deze tentoonstelling viert de organisatie dat zij zich 80 jaar inzet voor kwetsbare mensen.

Met deze verkoopexpositiewil de organisatie het talent laten zien van mensen met een beperking. Binnen het thema 'Ik & de Ander, de Ander & Ik' verbeelden de kunstwerken de relatie van de kunstenaar tot zijn omgeving. Uit 180 inzendingen heeft een vakjury de expositie samengesteld.

Binnen het werkverband De Open Ankh is veel aandacht voor verschillende vormen van kunst. De gedachte is dat het beoefenen van kunst ruimte voor persoonlijke creativiteit en expressie biedt. Veel cliënten blijken een kunstzinnig en creatief talent te bezitten. De ontwikkeling van deze talenten levert niet alleen kunstwerken op, maar stimuleert ook het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en de maatschappelijke integratie van de kunstenaar.

De Open Ankh vervult een faciliterende en ondersteunende rol voor aangesloten zorgorganisaties. Het betreft dertien zelfstandige organisaties, werkzaam op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, ouderenzorg en huisvestingsadvies voor de gezondheidszorg.

Prinses Màxima verricht de openingshandeling van de expositie en spreekt vervolgens met een aantal kunstenaars over hun werk. De opening is ook het startpunt van een digitale kunstuitleen.

Noot voor redacties (