Gemeente Soest

Informatieavond Vliegbasis Soesterberg

Datum: 17/08/2007

Ter voorbereiding op het ruimtelijk plan voor de Vliegbasis Soesterberg is de afgelopen periode een aantal deelonderzoeken uitgevoerd. Zo is er een natuurvisie opgesteld en is er onderzoek gedaan naar de markt voor wonen,werken en recreatie, de transformatiemogelijkheden van Soesterberg Noord, subsidiemogelijkheden en cuurhistorie en archeologie. De deelonderzoeken zijn gereed en worden op 5 september toegelicht aan iedereen die hierin geïnteresseerd is. De informatieavond begint om 19.30 uur en vindt plaats in de Vredekerk, Generaal Winkelmanstraat 101 in Soesterberg.

De avond bestaat uit een algemene presentatie over het proces rond de planvorming en de uitkomsten van de onderzoeken. Na afloop van dit plenaire gedeelte kunt u tijdens een informatiemarkt meer achtergronden over de verschillende onderzoeken krijgen bij diverse kraampjes. De verantwoordelijke portefeuillehouders, de heer T. Middelkoop (wethouder Soest), de heer C.M.W. Berkhout (wethouder Zeist) en de heer R.W. Krol (gedeputeerde provincie Utrecht) zijn ook aanwezig tijdens deze avond.

In het najaar volgen nog twee deelonderzoeken op het gebied van ontsluiting en de westelijke corridor. De deelonderzoeken zijn door externe bureaus uitgevoerd en ambtelijk afgestemd. Zij vormen, samen met de Uitgangspuntennotitie (mei 2006), de Nota van beantwoording (november 2006), de Atlas (juni 2007) en het advies van het Urban Land Institute (september 2007) de inhoudelijke basis voor het Ruimtelijk Plan voor de Vliegbasis. De resultaten van de deelonderzoeken kunt u vinden op www.hartvandeheuvelrug.nl onder "homepage vliegbasis".

Het Urban Land Institute (ULI)
De samenwerkingspartners gemeenten Soest en Zeist en de provincie Utrecht hebben het Urban Land Institute (ULI) gevraagd om een groep internationale deskundigen te selecteren om plaats te nemen in een adviespanel. Dit adviespanel komt van 24 t/m 27 september bijeen en zal op basis van haar deskundigheid en de reeds aanwezige informatie en wensen met betrekking tot de vliegbasis haar visie op de ontwikkelingsmogelijkheden van de vliegbasis geven. Het panel zal tevens in gesprek gaan met verschillende belangenverenigingen. De bedoeling is om gezamenlijk scherp te stellen wat mogelijk is en wat we juist niet moeten doen tijdens het komende ontwerptraject voor de vliegbasis Soesterberg.

Het internationale adviespanel van ULI zal op 27 september 2007 van 19.30 - 21.30 uur een presentatie geven van haar bevindingen aan geïnteresseerden. Het volledige rapport van het panel volgt in oktober.

Ontwerptraject
Op basis van al deze informatie start het ontwerpbureau Alle Hosper dit najaar met het opstellen van een ruimtelijk plan voor de Vliegbasis. In mei 2008 zal het concept ontwerp tijdens een bewonersavond gepresenteerd worden.

Lees de gehele of een geselecteerde tekst voor.