Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse Veld Amsterdam

Wekelijks Persbericht 2 augustus 2007

Nieuw Wijksteunpunt Wonen Slotervaart: onafhankelijk advies voor meer huurders

Woensdag 5 september is de officiële opening van het Wijksteunpunt Wonen Slotervaart. Behalve het geven van onafhankelijke voorlichting en professionele ondersteuning aan huurders, onderzoekt het steunpunt de haalbaarheid van (vrijwillige) buurtvoorlichters. Het steunpunt gaat een breder publiek benaderen om hen actief bij plannen van verhuurders en het stadsdeel te betrekken; nu is slechts een kleine en selecte groep bewoners betrokken. Eigenwijks krijgt voor de opzet en uitvoer van dit Wijksteunpunt Wonen 55.000 euro tot januari 2008. Hiervoor komt er onder meer een woonconsulent die via Loket Zorg en Samenleven, het SIP Overtoomse Veld en het SIP Staalmanpleinbuurt is te raadplegen. Migrantenorganisaties kunnen een deel van het budget gebruiken om professionals in te huren voor voorlichtingsbijeenkomsten voor migranten.

Basisschool El Kadisia exposeert in Historisch Museum, open atelierdagen bij Nieuw en Meer

`Ik hoor meeuwen krijsen, ik ruik de natuur. Het waait hard en het is ook koud. Ik hoef niets meer dan in Amsterdam te zijn!'. Zo eindigt een gedicht over de Sloterplas van een van de leerlingen van basisschool El Kadisia, dat vanaf september te zien is in het Historisch Museum. Leerlingen van El Kadisia deden mee aan het project `Water in de Wezenkastjes' met als resultaat een expositie van tekeningen en gedichten over water in `de Wezenkastjes' op de binnenplaats van het Historisch Museum. De feestelijke opening is 7 september, hiervoor worden ook alle ouders uitgenodigd. De stadsdeelbijdrage aan dit project is vijftienhonderd euro. Drieduizend euro is de subsidie voor de open atelierdagen van kunstenaarscollectief Nieuw en Meer op 8 en 9 september. Het thema is `Domweg gelukkig' naar het beroemde gedicht van J.C. Bloem. Er wordt een monumentale marktstraat - de J.C. Bloemstraat -ingericht, met vijftig kramen, ingericht door kunstenaars, met marktventers en muzikanten, met eet- en drinkgelegenheden en een terras met kinderspeelplaats.

Gratis gesprekstrainingen voor Dag van de Dialoog

Wie op 27 september op de Dag van de Dialoog een dialoogtafel organiseert, krijgt op 12 september een gratis training aangeboden in De Rode Hoed vanaf 19.00 uur. Op de Dag van de Dialoog - dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd - zijn er in de hele stad clubjes mensen en organisaties met elkaar in gesprek over het thema zorg. Zes tot acht mensen aan tafel, van bewonersvereniging tot Albert Heijnmedewerkers en van politiebureau tot kerk. Iedereen kan zo´n tafel organiseren: zes gesprekspartners bij elkaar halen en klaar! Meldt u wél aan, wij zien u graag en de stadsdeelwethouders, deelraadsleden en ambtenaren schuiven graag aan! Alle initiatieven komen op http://www.amsterdamdialoog.nl/. Aanmelden voor de gratis training: Jacqueline Slenders of Olga Plokhooij, 020-6707700 http://www.amsterdamdialoog.nl/; mailto:info@amsterdamdialoog.nl Platform Amsterdam dialoog 06-21271788

Ruim 15.000 bezoekers op elektronisch loket Slotervaart

Het digitale loket op http://www.slotervaart.amsterdam.nl wordt gaandeweg ontdekt. Sinds de start in 2006 hebben ruim 15.000 bewoners en ondernemers het elektronisch loket bezocht om één van de vijfhonderd producten en diensten te raadplegen - van aangifte doen tot paspoort aanvragen. Veertien producten zijn behalve raadpleegbaar ook digitaal aan te vragen én digitaal te betalen, zoals het uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie. In de komende periode komen daar gemeentebreed negen digitaal betaalbare producten bij. Onlangs is op het loket van Slotervaart de nieuwe methode geïnstalleerd om digitaal te betalen: iDEAL. Het elektronisch loket is te vinden op www.slotervaart amsterdam.nl rechts boven in de navigatiebalk als ´Loket Slotervaart´. Bewoners die digitaal producten willen aanvragen bij Burgerzaken moeten een digitale identiteit (DigiD) hebben, die is aan te vragen via de site.

Nieuwe huurwoningen tegenover World Fashion Center

Tegenover het World Fashion Center, op het Koningin Wilhelminaplein, komen 378 particuliere huurwoningen in de vrije sector. Dit is geen onderdeel van de stedelijke vernieuwingsoperatie, maar een privaat project. Voorafgaand aan de herinrichting van het gebied worden zes elzenbomen gekapt. Er komen vijf zware bomen voor terug. De eerste 166 appartementen van dit nieuwbouwproject, Oranjekwartier geheten, worden dit najaar opgeleverd. De verkoop van deze particuliere huurwoningen is dit voorjaar gestart en loopt via Jacobus Recourt Makelaardij.

Agenda

Vakantieactiviteiten Slotervaart week 31

* Vrijdag 3 augustus 14.00- 15.30 Middeleeuwse verhalen Philip van der Zee vertelt de Middeleeuwse verhalen onder begeleiding van muziek. Locatie: Louis Bouwmeesterstraat 377, woonzorgcentrum De Drie Hoven

* woensdag 1 en vrijdag 3 augustus 13.00- 16.00. Speeldag. Leeftijd: 4 t/m 14 jaar. Locatie: Speeltuin Marie van Westerhoeven
* augustus, Watersport in Slotervaart Watersportactiviteiten voor de jeugd. Aanmelden bij Watersportcentrum Sloterplas, tel: 020 6175839 of fax: 020 6176041of per email: