Gemeente Terneuzen

Onthulling beeld Thom Puckey

Woensdag 5 september wordt officieel het beeld van Thom Puckey onthuld. De feestelijkheden rondom de onthulling vinden plaats vanaf 14.30 uur in het personeelsrestaurant van het stadhuis, Oostelijk Bolwerk 4, in Terneuzen. Het beeld is met medewerking van onder andere de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR), de prof. Dr. G. van der Leeuw-Stichting en de provincie Zeeland gerealiseerd.

Vanaf woensdag 5 september heeft de gemeente Terneuzen er een nieuw pronkstuk in haar kunstcollectie bij met de naam: Het Vesalius Beeld. Het beeld van Thom Puckey verbeeldt een naakte staande man in een klassieke pose met gespreide armen. Achter en boven hem bolt een groot wapperend doek, met daarop een figuratief landschap in reliëf. Het werk neemt de vorm aan van een schuilplaats, en gaat als geheel over het zoeken naar bescherming door de mens. De anatomische figuur en het landschap zijn ontleend aan een prent van de zestiende-eeuwse Vlaamse tekenaar en anatomist Andreas Vesalius, uit zijn boek Humani Corporis Fabrica. Het wapperende doek is geïnspireerd door de geplooide gewaden zoals bij veel beelden uit de Italiaanse Renaissance. Met zijn enorme afmetingen (circa 4,80 meter hoog, 5 meter breed en 4,50 meter diep) is Het Vesalius Beeld van Thom Puckey een van de grootste bronzen van Nederland.

Thom Puckey (1948, Londen) is een belangrijk internationaal kunstenaar. Zo is de herleving van figuratie in de beeldhouwkunst in Nederland voor een belangrijk deel aan hem te danken. Onder zijn vroegere studenten zijn kunstenaars die nu eveneens internationale bekendheid hebben gekregen, zoals Aernout Mik. Werk van Puckey is onder meer aanwezig in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het MUHKA in Antwerpen.

Het programma voor de onthulling ziet er als volgt uit:
- Welkomstwoord en toespraak door o.a. burgemeester J.A.H. Lonink
- Onthulling van het beeld

- Feestelijke afsluitingsborrel

Nadere informatie:
Gemeente Terneuzen
Afdeling Communicatie
Tim Brouwer
Telefoonnummer: 0115 455 522

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl |