Gemeente Lansingerland


Bijdrage UPC

De bijdrage van UPC, die gebaseerd is op het contract tussen de gemeente Lansingerland (rechtsopvolger van de gemeente Berkel en Rodenrijs) en UPC, zal ten goede komen aan de algemene middelen.

Met UPC is bij de verkoop van het kabelnet van de gemeente Berkel en Rodenrijs contractueel bepaald dat de tarieven die zij per aansluiting in rekening brengt, niet sneller mogen stijgen dan een bepaalde indexering.UPC heeft echter in 2004 de tarieven extra verhoogd, omdat zij landelijk één tarief wilde hanteren. Daardoor overtraden zij de clausule in het contract met de gemeente. De gemeente heeft nu een zeer substantiële bijdrage bedongen van 1,8 miljoen, te betalen over een reeks van jaren.

Voor de burgers in Berkel die aangesloten zijn op het kabelnet van UPC heeft dit overigens geen gevolgen. Zij hebben ieder voor zich een eigen overeenkomst met UPC en betalen het algemene landelijke tarief van UPC. Door toenemende concurrentie in de markt is het overigens de verwachting dat de komende jaren de extra verhoging aanzienlijk afgezwakt wordt.

De bijdrage van UPC, die gebaseerd is op het contract tussen de gemeente Lansingerland (rechtsopvolger van de gemeente Berkel en Rodenrijs) en UPC, zal ten goede komen aan de algemene middelen. In ieder geval lijkt het niet verstandig om het geld te oormerken voor bijvoorbeeld de kern van Berkel en Rodenrijs. Het is naar de mening van het College van B&W namelijk zeer ongewenst dat in de nieuwe gemeente Lansingerland een meevaller (of tegenvaller) in een bepaalde kern, bestemd wordt voor (of gedekt moet worden door) die betreffende kern. Lansingerland is een geheel, dus de lusten (en lasten) worden gedeeld!