Actie: Disclaim de disclaimer!

05/09/2007 08:00



Burger@Overheid.nl



Burger@Overheid.nl komt in het geweer tegen het ongebreidelde gebruik van "disclaimers" op websites en in e-mail. Overheidscommunicatie moet gevrijwaard zijn van dergelijke onnodige voorbehouden. We roepen burgers op om voorbeelden aan te leveren voor een "zwarte lijst".

Steeds meer bedrijven en organisaties maken gebruik van disclaimers, door bijvoorbeeld op hun site te verklaren dat de lezer geen enkel recht kan ontlenen aan de inhoud van de site. Anderen maken een dergelijk voorbehoud in e-mails. Zo worden mailtjes vanuit ministeries standaard afgesloten met: "De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten."

Burger@Overheid.nl is hier tegen. Ten eerste kan de afzender aansprakelijkheid niet zonder meer afwijzen omdat de communicatie elektronisch verloopt. Disclaimers doen afbreuk aan punt 1 van de BurgerServiceCode dat bepaalt dat overheidsorganisaties alle communicatiekanalen gelijk moeten behandelen. Bovendien kan een afzender niet eerst allerlei informatie verstrekken en aan het eind doodleuk vermelden dat de boodschap eigenlijk als niet betrouwbaar moet worden beschouwd! Dat is in strijd met punt 4 van de BurgerServiceCode: "Als burger heb ik recht op juiste, volledige en actuele informatie. De overheid levert die actief, op maat en afgestemd op mijn situatie."

Inplaats van disclaimers zien wij liever proclaimers. Hierin staat juist wat lezers en gebruikers wél kunnen verwachten: bijvoorbeeld dat informatie actueel is en dat e-mails binnen bepaalde termijn worden beantwoord. De proclaimer op onze site is een voorbeeld van een dergelijke belofte. Daarom is het goed dat de Overheid.nl Monitor 2007 voor het eerst kijkt of overheidsinstanties proclaimers hanteren. In dat geval kunnen die overheidsorganisaties extra punten scoren.

Om de disclaimercultuur aan te pakken, roept Burger@Overheid.nl iedereen op dergelijke voorbeelden te melden. Op grond van die meldingen stellen we een zwarte lijst op.





http://www.burger.overheid.nl