DSM


Published: 08:15 05.09.2007 GMT+2 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM investeert EUR 2 miljoen in genetisch onderzoeksbedrijf in Finland

DSM Venturing, het onderdeel van Koninklijke DSM N.V. dat zich bezighoudt met corporate venturing, heeft vandaag bekendgemaakt dat het EUR 2 miljoen heeft geïnvesteerd in Jurilab Oy, een Finse onderneming die is gespecialiseerd in onderzoek naar de relaties tussen genen en ziekten en toepassing van de daaruit voortvloeiende kennis in de gezondheidszorg. Na investeringen in Sciona en Integragen is dit DSM's derde deelneming op het gebied van voeding op maat, een van de gebieden die binnen DSM's strategie Vision 2010 - Building on Strengths zijn aangemerkt als Emerging Business Areas (EBA's).

Jurilab is een toonaangevende ontdekker van markers, ontstaansprocessen, aangrijpingspunten voor medicijnen en diagnostische informatie met betrekking tot stofwisselingsgerelateerde ziekten. Deze ziekten en aandoeningen vallen onder het verzamelbegrip metabool syndroom of syndroom X en omvatten onder meer zwaarlijvigheid, type 2 diabetes, dyslipidemie en hypertensie. Deze veel voorkomende symptomen vormen binnen de gezondheidszorg een belangrijk aandachtsgebied, dat naar verwachting nog in betekenis zal toenemen naarmate de bevolking verder vergrijst en de samenleving zich bewuster wordt van het belang van gezondheid en welzijn. De onderzoeksprogramma's van Jurilab hebben inmiddels geresulteerd in tientallen octrooiaanvragen. Deze hebben betrekking op duizenden genen die verband houden met een ziekte of lichaamskenmerk.

Timothy Morck, Vice President van de EBA Personalized Nutrition: "We zijn verheugd over deze investering. Jurilab beschikt over unieke toegang tot een genetisch homogene populatie en een bijbehorende omvangrijke databank. Daardoor zijn de onderzoeken die het bedrijf uitvoert sneller, leveren ze meer informatie op en zijn ze kosteneffectiever dan veel traditionele screeningsmethoden."

Ongeveer een jaar geleden begonnen DSM en Jurilab aan een gezamenlijk onderzoeksprogramma op het gebied van hypertensie. Op termijn zal dit programma DSM naar verwachting ondersteunen in zijn ambitie om innovatieve voedingsproducten en geïntegreerde diensten te leveren die zijn afgestemd op het genetische profiel en andere factoren (zoals leeftijd en levensstijl) van de individuele consument. De investering die DSM nu heeft gedaan zal naar verwachting leiden tot uitbreiding van de samenwerking.

DSM Venturing
DSM Venturing investeert actief in durfkapitaalfondsen en beginnende ondernemingen op het gebied van voeding, farma en hoogwaardige materialen, de strategische groeigebieden van DSM. De missie van DSM Venturing is het verkennen van opkomende markten en technologieën op deze strategische gebieden om de product-portfolio van DSM te verrijken en waarde te creëren. DSM Venturing speelt ook een actieve rol bij het ontwikkelen van verschillende nieuwe businesskansen voor DSM binnen de zogeheten Emerging Business Areas: biomedische producten, witte/industriële biotechnologie, speciale verpakkingen en voeding op maat. Zie voor meer informatie over DSM Venturing www.dsm-venturing.com.

Jurilab Ltd.
Jurilab richt zich op de toepassing, in alle geledingen van de gezondheidszorg, van zijn zelf-ontwikkelde kennis over genen en genetische markers die aan de basis staan van veelvoorkomende ziekten en bepalen hoe het menselijk lichaam reageert op medicijnen. Het bedrijf heeft toegang tot de unieke "founder population" van Oost-Finland (een populatie die voortkomt uit een beperkte groep voorouders en zich vele generaties lang niet heeft gemengd met andere populaties, waardoor ze een homogene genetische samenstelling heeft) en beschikt daarnaast over uiterst moderne technologieën. Hierdoor is Jurilab ver boven zijn oorspronkelijke activiteiten op het gebied van genonderzoek en biochemische dienstverlening uitgegroeid en levert het bedrijf tevens genetische markers voor algemene en niche-toepassingen. Qua productontwikkeling richt Jurilab zich momenteel vooral op (a) tests die de ontvankelijkheid van mensen voor bepaalde ziekten aantonen en waarmee de ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen kan worden ondersteund, (b) krachtige farmacogenetische tests met behulp van DNA-chips en (c) door middel van humane studies gevalideerde informatie over aangrijpingspunten voor geneesmiddelen. Zie voor meer informatie over Jurilab www.jurilab.com


DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings en verf, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei en innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim ¤8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.