Onzorgvuldig tankgedrag brengt ondernemers in gevaar

05/09/2007 08:52



De Zaak i.s.m. MKB Brandstof



Mkb hangt miljoenenheffing boven het hoofd

Veel bedrijven in het mkb lopen zonder dit te weten het risico op een forse naheffing door de fiscus, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van MKB Brandstof en De Zaak. Ondernemers trekken namelijk de btw op brandstof af, zonder aan te kunnen tonen dat de brandstof daadwerkelijk door hun bedrijf is afgenomen.

Correcte brandstofadministratie
Het midden- en kleinbedrijf bezit meer dan 450 duizend voertuigen. Deze worden niet door een leasemaatschappij beheerd, maar zijn door de ondernemer gekocht. Daardoor is die zelf verantwoordelijk voor een correcte brandstofadministratie. In de praktijk blijkt dat echter vaak mis te gaan. Veel ondernemers betalen namelijk na het tanken contant, of zij laten hun medewerkers de brandstof privé voorschieten.

Toch trekken zij vervolgens de betaalde btw af. De Belastingdienst accepteert deze aftrek echter alleen als duidelijk is dat de brandstof rechtstreeks door het bedrijf is betaald. Een gewoon tankbonnetje is onvoldoende bewijs omdat daarop niet staat vermeld dat het bedrijf de afnemer was. Als bij controle blijkt dat er niet rechtstreeks is betaald wordt alle btw teruggevorderd, met terugwerkende kracht en inclusief boete.

56% van de bedrijven loopt gevaar
In het onderzoek van MKB Brandstof en De Zaak is de brandstofadministratie van 4.782 bedrijven in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat ruim 56% van de bedrijven met een eigen wagenpark een naheffing van de fiscus tegemoet kan zien. Een eenvoudige rekensom leert dat het gaat om een gemiddelde naheffing per auto van 2.618 euro.

Het totaalbedrag komt daarmee op 671 miljoen euro aan onterecht afgetrokken brandstof-btw. Accountantsorganisaties en ondernemers melden dat de Belastingdienst een steeds grotere belangstelling toont voor de brandstof-btw.

Niet contant afrekenen, niet declareren
Het is voor ondernemers dus taboe om gewone tankbonnetjes contant af te rekenen of door medewerkers privé te laten voorschieten. Echt veilig zijn ze alleen als ze afrekenen met een tankpas of een zakelijke betaalpas.