Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Nieuws uit B&W
Besluiten van het College van Burgemeester en Wethouders Voorstellen aan de gemeenteraad Data en agenda's van raad en raadscommissies

Datum 5 september 2007
Kenmerk 36

Persberichten

Amsterdam neemt welzijnssubsidies onder de loep

Het college van B&W heeft besloten om de geldstromen die besteed worden aan jeugdwelzijn en jeugdhulpverlening door te lichten. Er zal scherp gekeken worden naar de kosten en de resultaten die hier tegenover staan. Ook zullen locaties in de stad worden bezocht om te controleren of de praktijk echt laat zien wat er op papier beloofd wordt.

Achtergrond
Amsterdam investeert fors op sociaal terrein om maatschappelijke problemen aan te pakken. De gemeentelijke voorzieningen zouden als een efficiënt en samenhangend systeem moeten werken. Dit is niet het geval omdat door de jaren heen allerlei projecten en programma's ontwikkeld zijn op gebieden zoals het jeugdbeleid, onderwijs, maatschappelijke opvang, sociale cohesie, armoedebestrijding en wijkaanpak integratie waardoor bijna niemand het geheel overziet. Er is te vaak een reflex tot het starten van nieuwe initiatieven voordat bestaande zaken goed en wel zijn uitgevoerd en op effect zijn beoordeeld.

Partijen zoals de stadsdelen, gemeentelijke diensten, de Bestuursdienst, het Platform Amsterdam Samen en Bureau Jeugdzorg constateren dat er, ondanks een gegroeide samenwerking en grotere effectgerichtheid, veel nadruk licht op beleid en te weinig op uitvoering en resultaat. Ook is de overlast in sommige wijken hardnekkig en staat de kwaliteit van het onderwijs onder druk. Zo blijkt uit inspectierapporten dat een aanzienlijk aantal scholen nog steeds ver onder de maat presteert, de overlast hardnekkig is en er te weinig duidelijkheid is over behaalde resultaten.

Uitvoering
Het college wil daarom een eenduidige en doelmatige uitvoeringspraktijk voor het hele sociale domein. Een uitgewerkte onderzoeksopzet wordt in september/oktober aan het college aangeboden. Ook komt er in het najaar een monitor voor de investeringen die gedaan worden bij het programma `Kinderen Eerst' waarin de gemeente de komende jaren meer dan 70 miljoen euro investeert. De monitor moet, in tegenstelling tot voorgaande jaren, gericht zijn op de resultaten in plaats van op het proces. De kwaliteit van de monitor zal in de praktijk worden getoetst door visitaties en inspecties op het niveau van de uitvoering. De praktijk moet in overeenstemming zijn met wat er op papier gerapporteerd wordt. Bij de verdere uitwerking zal gebruikt worden gemaakt van ervaringen elders zoals universiteiten en hogescholen.

Nieuws uit B&W van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/archief Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

5 september 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 36 Bestuursdienst
Pagina 2 van 3

Begroting
De eerste rapportage zal voor de begrotingsbesprekingen in september klaar zijn. Het college wil hiermee snel een betere afweging maken bij het inzetten van het beschikbare geld.
Wethouder Lodewijk Asscher wil een trendbreuk in de `Frankenstein' situatie die is ontstaan met alle welzijnssubsidies. Samen met de wethouders Hennah Buyne en Marijke Vos is een bestuurlijk team geformeerd om leiding te geven aan die trendbreuk. Daarbij wil het college er scherp op letten dat de basis om kinderen volwaardig te laten opgroeien en zo voor te bereiden op volwassenheid op orde is. Dan gaat het om zaken zoals onderwijs, verzuim en uitval, ouderbetrokkenheid, sport en veiligheid in plaats van het starten van nieuwe projecten. Herbert Raat 552 3245

Amsterdam kandidaat voor Champions League Finale

Amsterdam stelt zich officieel kandidaat voor de Champions League Finale van 2010 of 2011, te houden in de Amsterdam ArenA. Burgemeester Cohen heeft hiertoe het zogenaamde `Agreement with city authority' ondertekend.

Amsterdam verbindt zich daarmee onder andere aan het zorgdragen voor de veiligheid en openbare orde, de organisatie van allerlei promotionele activiteiten, `city dressing' en transport. De KNVB stelt Amsterdam ArenA kandidaat.

Met Schiphol zijn afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van de luchthaven voor de aan- en afvoer van bezoekers. Als de Champions League Finale plaatsvindt in Amsterdam, heeft dit een grote promotionele en economische waarde voor de stad. De procedure is dat er voor het einde van 2007 een UEFA-commissie bij de kandidaat-steden langsgaat waarna de UEFA eind 2007 of begin 2008 een besluit zal nemen.

Wethouder Sport Carolien Gehrels hoopt op een positieve beslissing van de UEFA: `Zo'n finale is natuurlijk een gouden kans voor Amsterdam in zowel sportief, zakelijk als cultureel opzicht. Dit evenement geeft de stad een fantastische economische impuls. Ik hoop dat we de finale binnenhalen zodat we de wereld kunnen laten zien dat wij als Amsterdam ook evenementen als het WK Voetbal van 2018 en de Olympische Spelen in 2028 uitstekend kunnen faciliteren'.

De laatste keer dat de finale van de Champions League in Amsterdam was, was in 1998. Toen speelde Real Madrid tegen Juventus (1-0). Robert Wichink 552 2345

Andere A-besluiten
(genomen op basis van stukken en discussies)

Algemene Zaken
In het kader van de overdracht van vreemdelingentaken per 26 november a.s. is het college akkoord gegaan met het voorstel om, in afwijking van de Wet gemeentelijke basisadministratie (GBA), de eis van rechtmatig verblijf niet te stellen aan vreemdelingen die in het bezit zijn van een Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV) of aan vreemdelingen die zijn vrijgesteld van de MVV-eis, en deze vreemdelingen definitief in te schrijven in de GBA.

5 september 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 36 Bestuursdienst
Pagina 3 van 3

Ruimtelijke Ordening
Het college heeft ingestemd met de beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid M.H.J. Limmen (CDA) die gesteld zijn naar aanleiding van berichten in De Telegraaf van 30 augustus jl.

B-besluiten
(routinematig; geen stukken)

Algemene Zaken
· Aanwijzing Vliegende Brigade dienst Stadstoezicht-Wallengebied.

Juridische Zaken
· Bezwaarschrift van R.P. Klaasse tegen de vaststelling van subsidie op grond van de Bijdrageregeling voor casco funderingsherstel voor een pand aan het Rokin. · Bezwaarschrift van de heer Treanor van 26-02-2007 tegen de (fictieve) weigering van de GGD Amsterdam om op zijn verzoek een afschrift van zijn dossier te verstrekken.

Zorg
· Stichting Vita Welzijn en Advies Amstelveen: verlening subsidie voor Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld Amstelland-De Meerlanden.

Milieu
· Vaststellen subsidie Streekmarkt Oud Zuid 2006.

Ruimtelijke Ordening
· Ontheffingsverzoek voor hogere grenswaarden wegverkeerslawaai voor de bouw van 205 woningen voor het Complex 1128 van het stadsdeel Osdorp. · Ontheffingsverzoek voor hogere grenswaarden wegverkeerslawaai voor de bouw van een atelierwoning aan de Sloterweg 1018 van het stadsdeel Slotervaart. · Ontheffingsverzoek voor hogere grenswaarden spoorverkeerslawaai voor de bouw van 210 woningen, een zorgcentrum, bedrijfsruimten en gebouwde parkeervoorzieningen aan de Ottho Heldringstraat van het stadsdeel Slotervaart.

Stukken die horen bij de in het college van B&W genomen A-besluiten zijn in principe openbaar en zijn - op aanvraag - vanaf de woensdag na de dinsdagvergadering in te zien in het Voorlichtingsloket.

Raad en raadscommissies

Voor de actuele agenda's, inclusief de vergaderstukken, zie www.gemeenteraad.amsterdam.nl

De bovenstaande gegevens waren bekend op de dag voor de verschijningsdatum van deze publicatie. Informatie over de definitieve agenda's van de vergaderingen van de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u enkele dagen tevoren krijgen in het Voorlichtingsloket van de gemeente Amsterdam. Daar liggen ook de bij de vergaderingen behorende stukken ter inzage.

Adres Voorlichtingsloket:
Stadhuis, Amstel 1, 1011 PN AMSTERDAM Telefoon 14 020

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl


---- --