Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 265 MtW
Datum: 5 september 2007

Begroting 2008: laveren tussen ambities en financiële mogelijkheden

Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân trekt in zijn eerste begroting E 45 miljoen uit om een reeks plannen en ambities van het 'Coalitieakkoord 2007-2011' te realiseren. 'Dit is een allereerste aanzet om het coalitieakkoord om te zetten in concreet beleid. Als je nagaat dat we hierna nog drie jaar hebben te gaan, dan liggen we goed op koers,' zegt Sjoerd Galema, gedeputeerde financiën.

Toch spreekt Galema van een 'voorzichtige begroting'. Dat heeft deels te maken met de opstelling van het Rijk: het kabinet Balkenende-IV wil dat de provincies de komende vier jaar in totaal E 800 miljoen overhevelen naar de Rijksbegroting. Welk bedrag de provincie Fryslân in 2008 en daarna precies moet inleveren, is nog onzeker.

Ook speelt mee dat het college ervoor kiest om nog geen gebruik te maken van de Falcon-middelen, de constructie waarin de provincie haar Nuon-aandelen kan belenen. Het college wil dit najaar eerst met Proviciale Staten discussiëren over criteria voor de besteding, alvorens Falcon-middelen eventueel in te zetten.

Het college stelt voor om de opcenten motorrijtuigenbelasting met 11,5 punten te verhogen. Hiertoe hadden Provinciale Staten, bij de behandeling van eerdere begrotingen, al voorlopig besloten. Ook in het Koersdocument en het Coalitieakkoord, de basis voor het huidige college, zijn hierover afspraken gemaakt. De opcenten in Fryslân komen in het collegevoorstel op hetzelfde niveau als de andere Noordelijke provincies, Drenthe en Groningen.

In totaal staat er voor 2008 E 368 miljoen op de provinciale begroting. Voor nieuw beleid trekt het college 45 miljoen uit. Het meeste geld voor nieuw beleid en koersaccenten gaat in 2008 naar de thema's Omjouwing (ruim E 21 miljoen) en Wurk (E 14 miljoen). Voor het thema Minsken is bijna E 8 miljoen beschikbaar, voor de Wize Wêrop wordt E 2 miljoen uitgetrokken.

Provinciale Staten behandelt de Begroting 2008 op 7 november a.s.


---- --