Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 5 september

Fryslân, 05-09-2007 * Politieberichten van dinsdag 4 september 07.00 t/m woensdag 5 september 07.00 uur.

Fryslân: veilige zomer, toch veel bekeuringen tijdens watertoezicht 2007 Het project Zomerwatertoezicht 2007 zit er op. Evenals voorgaande jaren was het een veilige zomer met weinig incidenten. De watersporters hielden zich redelijk tot goed aan de voorschriften. Uitschieter was alleen het vaargedrag in de omgeving van Grou en Earnewâld. Tijdens controles en dagelijkse surveillance werden hier ruim 50 schippers bekeurd voor te snel varen. In het kader van de Toezichtkring Natuurhandhaving werd in dit gebied ook uitgebreid gecontroleerd is samenwerking met onder andere Het Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Ondanks dat er veelvuldig verbaliserend diende te worden opgetreden, worden de regels over het algemeen goed nageleefd. De echte watersporter weet nog te genieten van de toegankelijkheid van de natuurgebieden en gedraagt zich daar ook naar.

De drukte op de Friese meren en wateren varieerde dit jaar zeer sterk. Zeker drie weken waren er door het slechte weer nauwelijks vaarbewegingen, waardoor op deze dagen niet of minder werd gecontroleerd. Op andere momenten, vooral bij mooi weer en rond de evenementen was het juist zeer druk. De meeste schippers hielden zich goed aan de voorschriften. Er waren nogal wat processen-verbaal op het gebeid van snelheid en alcohol. Twintig schippers werden bekeurd omdat ze geen vaarbewijs hadden. Daarnaast waren er slechts enkele bekeuringen voor het niet houden van stuurboordwal, het niet voeren van verlichting of het niet voldoen aan de inrichtingseisen van snelle boten, zoals zwemvesten en brandblussers.

Voor een uitgebreid overzicht van het watertoezicht, zie het item onder nieuws of klik.

Harlingen: politie lost ruim dertig inbraken op
De politie heeft met de aanhouding van drie inwoners uit de gemeente Harlingen ongeveer 30 inbraken en diefstallen opgelost. De inbraken betroffen woning-, bedrijfs- en auto-inbraken, gepleegd in de periode van augustus 2006 tot en met augustus 2007. Het afgelopen jaar bleek er in Harlingen sprake te zijn van een forse stijging van het aantal inbraken en diefstallen. Een belangrijk deel daarvan komt voor rekening van de drie aangehouden verdachten van 18, 18 en 19 jaar oud. De buit van de diefstallen en inbraken bestond uit geld, navigatieapparatuur, computers en audioapparatuur. Het onderzoek is nog niet afgerond en er worden meer aanhoudingen verwacht. De drie verdachten zitten nog vast en zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Grou: getuigen gezocht van gooien van voorwerp op auto
De politie zoekt getuigen van het gooien van een voorwerp vanaf het aquaduct Midden-Fryslân bij Grou. In de nacht van zaterdag 1 september op zondag 2 september werd omstreeks 01.45 uur vanaf de reling van het aquaduct een voet van een verkeersbord naar beneden gegooid. De voet belandde met een harde klap op de motorkap van de auto van een 21-jarige automobiliste uit Grou, die op dat moment net de tunnelbuis in reed. De hevig geschrokken bestuurster kwam met de schrik vrij. De brokstukken van de auto, waaronder delen van de motorkap, kwamen op de rijbaan terecht. Een 46-jarige automobilist uit Almelo kon deze niet meer ontwijken, waardoor een van zijn banden beschadigd raakte. Direct na dit ernstige incident heeft de politie een sporenonderzoek ingesteld. Zo werd de rijbaan, de auto van de vrouw en het aquaduct op sporen onderzocht. De politie heeft zowel zondag als maandag een uitgebreid buurtonderzoek gehouden. Het is de politie bekend dat jongeren het aquaduct gebruiken om snel van Akkrum naar Grou te komen. Wellicht dat één van deze jongeren, of andere passanten, iets verdachts hebben gezien bij of op het aquaduct. Getuigen worden dan ook opgeroepen om zich bij politie te melden via 0900 - 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Leeuwarden: gewapende man overvalt Leeuwarder
De politie is op zoek naar een vrij kleine, getinte man van ongeveer 25 a 30 jaar, die in de nacht van maandag op dinsdag een 37-jarige Leeuwarder heeft overvallen. Het slachtoffer fietste kort na middernacht over de Wirdumerdijk en werd op het hoekje met het Waagplein door de overvaller van zijn fiets getrokken. Ook werd de Leeuwarder bedreigd met een stroomstootwapen maar werd gelukkig niet geraakt. De overvaller wilde de beurs van het slachtoffer. Die gaf hij niet. Toen er mensen aankwamen rende de aanvaller weg, nadat hij het slachtoffer nog enkele trappen had gegeven. De overvaller sprak Nederlands met een accent en was gekleed in een pet, een zwarte jas en vermoedelijk een spijkerbroek.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Uilenburgstate. Tussen maandagavond en dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een raam. In de woning werd een ravage aangericht. Waarschijnlijk is er een beeldscherm weggenomen. Namens de bewoners moet nog aangifte worden gedaan.

Bolsward: automobiliste licht gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op De Marne een aanrijding afgehandeld, waarbij een 37-jarige automobiliste licht gewond raakte. De vrouw reed op de afrit van de A7 richting Workum. Bij het oversteken van de kruising zag ze een 22-jarige automobilist uit Molkwerum over het hoofd en een aanrijding was gevolg. De automobiliste werd ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel, waarna ze door agenten werd thuisgebracht. De bestuurder uit Molkwerum kwam met de schrik vrij.

Joure: politie rolt hennepkwekerij op
De politie heeft dinsdagochtend een hennepkwekerij in een woning aan de Sinnebouren opgerold. Naar aanleiding van een anonieme tip werd besloten om een nader onderzoek in te stellen. In de woning werd een kwekerij aangetroffen met 65 planten. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen. De 33-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de Jouster het bureau verlaten.

Jubbega: politie onderzoekt diefstal koper
De politie onderzoekt de diefstal van koperen bliksemafleiders van het dak van een school aan de Schoolweg. In de nacht maandag op dinsdag werd er zo'n 30 meter leiding weggenomen. Namens de school deed een 45-jarige inwoner van Jubbega aangifte.

Appelscha: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft woensdagmiddag op de Oosterse Es een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 68-jarige automobilist uit Appelscha licht gewond raakte. De man verloor door een hoestbui de macht over het stuur en botste met zijn voertuig tegen een boom. Het slachtoffer werd met lichte verwondingen door de ambulance overgebracht naar de huisarts.

Leeuwarden: bromfietser onder invloed
De politie heeft woensdagavond op de Harlingerstraatweg een 53-jarige bromfietser uit Beetgumermolen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De bromfietser viel op omdat hij geen licht voerde. De bestuurder werd aan de kant gezet. Omdat er een vermoeden bestond dat de verdachte onder invloed van alcohol verkeerde werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 565 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek tevens dat de bromfiets niet was verzekerd.

Drachten: diefstal uit woning
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag tevergeefs gezocht naar een verdachte die kabels aan het lossen knippen was in een woning in aanbouw aan de Vogelzang. Een getuige zag iemand met een zaklamp in het pand en waarschuwde via 1-1-2 de politie. De agenten waren snel ter plaatse, maar de man zag kans om weg te komen. Ondanks een zoektocht werd hij niet meer aangetroffen. De stukken draad bleven achter in het pand.

Heerenveen: automobilist aangehouden voor bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Van Dekemalaan een 24-jarige automobilist uit Grou aangehouden op verdenking van bezit van harddrugs. De bestuurder kreeg een stopteken, waarna hij werd gecontroleerd. Omdat er een vermoeden bestond dat hij drugs bij zich had werd hem gevraagd om zijn zakken te legen. Nadat de automobilist een aantal voorwerpen op de motorkap van de politieauto gehad gelegd, ging hij er vandoor. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden. Tijdens de fouillering van de verdachte vonden de agenten een zakje met daarin 29 xtc-pillen. Omdat de Grouster tijdens zijn vluchtpoging mogelijk is had weggegooid, werd de omgeving afgezocht. Op het dak van een supermarkt werd nog een zakje met 47 pillen gevonden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tevens werd zijn auto in beslag genomen.

Drachten: inbreker aangehouden
De politie heeft woensdagochtend vroeg in de Goudsmidsstraat een 24-jarige inwoner van Steenwijk aangehouden op verdenking van een poging inbraak in een woning. Een voorbijganger zag dat de verdachte een gat in een voordeur van een woning had gemaakt. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon na een korte zoektocht de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.