Schoolbesturen moeten zelf met plannen voor BredeSchool komen

woensdag 05 september 2007

Schoolbesturen in Maassluis worden uitgenodigd zelf meer plannen voor de ontwikkeling van BredeScholen voor te leggen aan de gemeente.

Het Maassluise college van B&W heeft ingestemd met de 'Visie Brede Schoolontwikkeling'. Wannaar ook de gemeenteraad akkoord gaat kunnen de schoolbesturen met hun plannen komen. Er is al begonnen met het proefproject jeugdbibliotheek in de MFA het Startpunt. Het gaat om een samenwerking tussen de Prinses Christinaschool, de Stichting Kinderopvang Maassluis en de bibliotheek. De BredeScholen moeten volgens het college nadrukkelijk een onderdeel worden van de wijk, ter versterking van de sociale samenhang en de leefbaarheid. Belangrijkste uitgangspunten van de 'Visie Brede Schoolontwikkeling' zijn:

* De multifunctionele accommodaties in Maassluis worden functioneel uitgebouwd naar echte BredeScholen met een wijkfunctie.
* Basisscholen worden tot de wijkvoorzieningen gerekend en moeten goed bereikbaar zijn. Bij het realiseren van nieuwe wijken wordt hier rekening mee gehouden. Schoolpleinen kunnen ook buiten schooltijd een functie vervullen en moeten daarop worden ingericht.

* De gemeente zal op buurt- en wijkniveau samenwerken met jongeren, gezinnen, scholen en maatschappelijke organisaties. Zo moeten netwerken worden gevormd van instellingen die problemen kunnen signaleren en aanpakken.

Scholen krijgen zelf de ruimte om de BredeSchool te ontwikkelen, waarbij de accenten per school kunnen verschillen. Voordat subsidie voor de scholen beschikbaar komt, worden de plannen getoetst door de gemeente aan diverse criteria.