Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

Provincie, 05 september 2007

De Provinciale Milieufederaties constateren:
Veel overheden zijn welwillend om duurzaam in te kopen, maar weten veelal niet wat ze concreet kunnen doen. Duurzaam inkopen raakt steeds meer 'in'. Rijksoverheden moeten in 2010 100% duurzaam inkopen. Lokale overheden worden gestimuleerd dit voor minimaal 50% te doen. Veel overheden staan hier welwillend tegenover, maar weten soms niet wat ze concreet kunnen doen. De Provinciale Milieufederaties maken zich sterk om de overheden hierbij te helpen. Om de genoemde doelstellingen te halen moet de Nederlandse overheid duurzaamheid integreren in haar inkoopprocessen. Of het nu gaat om groene stroom, eerlijke koffie, duurzaam bouwmateriaal, energiebesparing bij openbare verlichting, energiezuinige kantoorapparatuur, biologische catering, het zijn duurzame inkopen die binnen 5 jaar een geïntegreerd onderdeel van de overheidsuitgave moeten zijn. Dat is ook logisch, want duurzaam inkopen biedt veel kansen en mogelijkheden. De overheden kopen voor een slordige 17 miljard euro in. De Provinciale Milieufederaties constateren dat de overheden goedwillend zijn, maar dat ze soms niet weten waar ze moeten beginnen.

De Provinciale Milieufederaties versturen op duurzame dinsdag een vakantiekaart 'groeten uit duurzaam inkopen land' naar de provinciale en gemeentelijke overheden. De federaties vragen aan de overheden om op de vakantiekaart hun Top 3 aan duurzame inkopen van het afgelopen jaar te melden. Van de verzamelde inkopen komt een hitlijst, waarop je als nieuwkomer in duurzaam inkopen land direct kunt zien wat goede eerste stappen zijn.

Deze maand zijn er in verschillende provincies lokale bijeenkomsten die ook tot doel hebben de regionale overheden te inspireren. Deze bijeenkomsten worden op woensdag 10 oktober afgesloten met een landelijke bijeenkomst in Nieuwegein. Dan organiseren COS-Nederland, het Klimaatverbond, Milieudefensie, De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu voor de tweede maal de Praktijkdag Duurzaam Inkopen. Doel is om zoveel mogelijk (overheids)inkopers, beleidsambtenaren, bestuurders, maatschappelijke organisaties en bedrijven inspiratie en praktische handvatten te bieden om met duurzaam inkopen aan de slag te gaan.

Zie www.duurzaaminkopen.nu voor meer informatie over de landelijke praktijkdag en de regionale activiteiten in de provincie.

Noot voor de pers (