Ingezonden persbericht


Persbericht:

Overvolle vrachtauto met pony's aangehouden

De Duitse politie heeft onlangs in de buurt van München een truck met Nederlandse Shetland pony's van de weg gehaald. De auto was overvol: op de vrachtpapieren stonden 56 pony's aangegeven; in werkelijkheid waren het er 108. De waterinstallatie werkte niet, de dieren hadden gedurende 20 uur geen eten gekregen en de auto had geen vergunning voor internationaal transport. De paarden waren onderweg van Groningen naar Zuid Italië en waren waarschijnlijk bedoeld voor de slacht. De plaatselijke bevolking heeft zich inmiddels over de dieren ontfermd. Tegen de Italiaanse chauffeur is vervolging ingesteld op grond van dierenmishandeling en overtreding van de transportvoorschriften.

Dit is het zoveelste schandaal in korte tijd met transporten, dit ondanks de verklaring van minster Verburg op 21 augustus dat er bij diertransporten weinig mis is. Recent zijn in Duitsland drie Nederlandse transporten met varkens aangehouden en verbaliseert.

De pony's zullen teruggestuurd worden naar Nederland, zo verklaarde het Bayerische ministerie van milieu. Van slechts 20 dieren kon de herkomst vastgesteld worden. Verder transporteren naar Zuid-Italië stuitte op veel weerstand omdat de dieren naar alle waarschijnlijkheid voor menselijke consumptie geslacht worden. Duizenden mensen hebben dit weekend de dieren bezocht die opgevangen werden door medewerkers van asiel Gut Aiderbichl waarvan autocoureur Ralf Schumacher de bekendste donateur is.

Op circa 2.500 dieren na, worden vrijwel alle Nederlandse pony's en paarden die afgeschreven zijn, geëxporteerd naar landen als België, Frankrijk en Italië waar veel paardenvlees gegeten wordt. Het betreft niet zelden gewonde of zieke dieren die handelaren bij naïeve privé eigenaren opkopen. De dieren moeten in erbarmelijke omstandigheden in de vrachtauto's zien te overleven om aan het einde van de rit alsnog geslacht te worden. Ook gezonde dieren, afkomstig van particulieren of van een fokoverschot, worden door handelaren gekocht met de bedoeling om deze te exporteren voor de slacht. Het sterke gerucht gaat dat de paarden van Marrum ook bedoeld waren voor de slacht.

Stichting Dier & Recht pleit er voor dat dieren niet over lange afstanden getransporteerd worden. Dieren die bestemd zijn voor de slacht dienen sowieso niet eerst over duizenden kilometers vervoerd te worden, maar dichtbij geslacht te worden.

----------


Ingezonden persbericht