GroenLinks

Dijkstal te aardig voor veelverdieners


5 september 2007

De topinkomens in de publieke en semi-publieke sector moeten verder worden ingeperkt dan de commissie Dijkstal voorstelt. Dat zegt Ineke van Gent in reactie op het advies dat vandaag wordt gepubliceerd. Niemand die wordt betaald uit de collectieve middelen mag meer verdienen dan de minister-president.

GroenLinks vindt dat het ministerssalaris, nu meer dan tienduizend euro per maand, de norm moet zijn voor alle topbestuurders. Deze norm zou bovendien moeten gelden voor iedereen die wordt betaald uit belastinggeld, premies, heffingen en subsidies. Ook directeuren van ziekenhuizen, scholen en woningcorporaties moeten dus onder deze Balkenende-norm komen te vallen. GroenLinks wil zo snel mogelijk een debat voeren over Dijkstal-advies en het kabinet oproepen de teugels strakker aan te halen.

Dijkstal te soft
Het advies van de commissie Dijkstal is te soft en zal niet of nauwelijks leiden tot inperking van de topinkomens in de publieke en semi-publieke sector. Bovendien is het voorgestelde systeem met drie regimes nodeloos ingewikkeld. Als het kabinet het advies overneemt, dan blijven inkomens van driehonderdduizend tot bijna een miljoen euro per jaar mogelijk. GroenLinks vindt dat niet te verkopen: mensen die worden betaald uit de collectieve middelen, of dat nu belastingen, premies, subsidies of heffingen zijn, moeten genoegen nemen met het inkomen van de minister-president. Wie ruim tienduizend euro per maand te karig vindt, mag altijd elders proberen meer te verdienen.

Niet publiceren, maar normeren
Dijkstal stelt voor om de topinkomens verplicht te publiceren, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Veel instellingen publiceren nu al inkomensgegevens, en dat heeft niet kunnen voorkomen dat Essent-topman Boersma bijna negen ton per jaar verdient, en dat tientallen corporatiedirecteuren het dubbele tot driedubbele verdienen van een ministerssalaris. Daarom is er geen andere mogelijkheid dan bij wet een heldere norm te stellen, te weten het salaris van de minister-president. Een dergelijke aanscherping is bovendien voor PvdA-minister Ter Horst een uitgelezen kans om te laten zien dat zij de maatschappelijke onrust over veelverdienerij serieus neemt. Daarmee helpt zij ook haar collega Plasterk in zijn strijd met de veelverdienende universiteitsbestuurders.

Ineke van Gent