Gemeente Epe


Woningbouwlocatie 't Slath in Epe


De gemeente Epe is begonnen om de ontwikkeling van woningbouwlocatie 't Slath mogelijk te maken. Er komt een kwalitatief hoogwaardige en comfortabele wijk van ruim 300 woningen met een ruime opzet en een grote diversiteit aan woningtypes. Een aanzienlijk deel van de woningen zal betaalbaar zijn. Met de ontwikkeling van de wijk zullen ook de voorbereidingen worden gestart voor de doortrekking van de ontsluitingsweg naar de Heerderweg. De nieuwe woonwijk maar ook de kern Epe zal zo goed ontsloten en uitstekend bereikbaar zijn.

Regie en samenwerking
Op 2 september 2004 is door de gemeenteraad de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gevestigd voor het gebied 't Slath. In 2006 heeft de gemeente besloten om de woningbouwlocatie te gaan ontwikkelen in samenwerking met de Ontwikkelcombinatie Epe (bestaande uit de Bemog Projektontwikkeling BV, De Haag BV en NCB Projectrealisatie BV).

Naast samenwerking met de ontwikkelcombinatie zal een intensieve samenwerking worden gezocht met woningbouwcorporatie Triada, zodat het aandeel huurwoningen op een goede wijze beheerd en verhuurd kan worden.

De gemeente Epe zal de regie voeren over de ontwikkeling van de locatie. Belangrijke aspecten bij de ontwikkeling zijn dat:


* De prijsstelling van de woningen overeenkomstig de woonvisie, waarbij de gemeente de ruimte heeft om nog meer betaalbare woningen te ontwikkelen;
* De gemeente maakt het stedenbouwkundig ontwerp en stelt de beeldkwaliteit en de duurzaamheidseisen vast;
* De gemeente richt de openbare ruimte in;

* De ontwikkelingscombinatie zal de woningen bouwen.

Stedenbouwkundigplan
De gemeente Epe heeft het bureau Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten de opdracht gegeven om een duurzaam stedenbouwkundig plan te maken. Het bureau combineert daarbij een hoge mate van zorgvuldigheid en degelijkheid met een artistieke en creatieve benadering. Daarbij wil de gemeente dat het stedenbouwkundigplan aan de volgende doelstellingen voldoet:


* Het moet leiden tot een aangenaam woon- en leefklimaat voor de toekomstige inwoners;
* Er moet worden voldaan aan de Woonvisie en er moeten dus voldoende betaalbare woningen worden gebouwd;
* Het plan moet zorgvuldig worden ingepast en aangesloten op het bestaande landschap;
* Het plan moet ook op lange termijn een kwalitatief hoogwaardige uitstraling behouden.

Noordelijke ontsluitingsweg
De gemeente heeft het bureau Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten ook de opdracht gegeven om een tracé te ontwerpen voor de noordelijke ontsluitingsweg. De noordelijke ontsluitingsweg verbindt de zuidelijke ontsluitingsweg met de Heerderweg. Deze weg gaat zorgen voor een goede ontsluiting van en naar 't Slath en voor een betere bereikbaarheid van Epe Noord. Ook zal de verkeersdruk in het centrum afnemen.

Vervolg
De komende maanden wordt het onderzoek uitgevoerd. Er wordt onder andere een uitgebreide gebiedsanalyse opgesteld. Na de onderzoeken wordt er een stedenbouwkundig programma van eisen opgesteld en een voorlopig stedenbouwkundig ontwerp. De bouw van de woningen wordt conform de Woonvisie gepland voor 2011/2012. Dit is afhankelijk van de duur van diverse procedures.