Ingezonden persbericht


(5 september 2007 - Bericht van Dissent.nl)

P E R S B E R I C H T

Solidariteitsactie met slachtoffers politieke repressie in Duitsland

Amsterdam, 5 september 2007 -
Vanmiddag vanaf 16:00 uur zal in het Goethe Institut in Amsterdam (Herengracht 470) - de officiele culturele ambassade van de BRD - een onverwacht gastprogramma plaatsvinden waarvoor u van harte uitgenodigd wordt.

Er zal informatie gegeven worden over de huidige culturele en politieke sfeer in Duitsland. De informatie over politieke en juridische verwikkelingen, wordt afgewisseld met culturele intermezzi. Zo zullen er gedichten voorgelezen worden (van Erich Fried, Peter Paul Zahl, Leonhard), zal er een voordracht zijn over de politieke denkbeelden van Goethe en verteld worden over het script van de film Das Leben der Anderen-II.

Hieronder volgt uitgebreidere informatie over de kwestie waar het om gaat.

Duitse staat slaat op hol met anti-terrorisme wetgeving

Solidariteit met linkse activisten in de BRD, stop het breekijzerartikel 129-a

Persverklaring, 5 september 2007

Aan de redacties-Buitenland

Sinds enige maanden lijken oude tijden te herleven in Duitsland. Gebruikmakend van het politieke breekijzerartikel 129-a (ondersteuning van een terroristische vereniging), worden op grote schaal huiszoekingen verricht, mensen van hun bed gelicht, afgeluisterd en op andere wijze ernstig in hun privacy aangetast. De repressie wordt gelegitimeerd met de noodzaak om een groep te vangen die sinds zes jaar allerlei acties uitvoert, de 'Militante Gruppe' of 'MG'. Deze heeft weliswaar her en der wat brandjes gesticht, voornamelijk in geparkeerde dure auto's, maar zonder ooit mensen in gevaar te brengen.

Eerst waren er een paar golven van grove huiszoekingen aan de vooravond van de (blokkade van de) G8-top in mei. Nu zijn op 31 juli vier mensen opgepakt op beschuldiging van het vormen van een 'terroristische vereniging' (het beruchte artikel 129-a). Drie van hen zouden als protest tegen de oorlog in Afghanistan een paar voertuigen van het Duitse leger hebben willen vernielen. De vierde, de socioloog Andrej Holm uit Berlijn, wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij het schrijven van de persverklaringen van de groep. Een collega werd ook behuiszocht, maar niet gearresteerd. Als bewijs geldt het feit dat hij een keer een van de andere arrestanten ontmoet zou hebben, en zeer omstreden
tekstvergelijkingen (zo gebruikt Andrej woorden als 'gentrification' en 'imperialisme' die ook in de
persverklaringen van de MG voorkomen). In Andrej's arrestatiebevel werd bovendien vermeld dat hij betrokken was bij het organiseren van de protesten tegen de G8. Dit maakt in feite elke linkse academicus, onderzoekster, journaliste of schrijfster tot potentieel doelwit van de Duitse repressie.

Van de overige arrestanten is tot dusver volgens hun advokaten door de aanklagers geen enkel bewijs geleverd dat ze iets met de 'MG' van doen zouden hebben.

De arrestanten werden bij hun arrestatie onder meer hardhandig door de ingeslagen ruiten uit hun auto de straat opgetrokken en met zakken over hun hoofd geboeid afgevoerd, waarbij ze gewond raakten (1). Vervolgens zijn ze per helikopter naar Karlsruhe vervoerd en daar in een soort Guantanamo-achtige overals aan de federale rechter voorgebracht.

Na een maand is Andrej onlangs op borgtocht vrijgekomen, de overige drie zitten nog vast onder strenge beperkende omstandigheden. De vervolging van Andrej gaat overigens ook gewoon door en de 'Bundesanwatschaft' is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige vrijlating.

Zelfs als de beschuldiging van de politie zou kloppen inzake de andere drie arrestanten en waren die van plan om een aantal bij een bedrijf geparkeerde legerauto's aan te pakken, dan is dat uiteraard nog geen terrorisme maar gewoon een radicale actie.

Paragraaf 129-a is een erfenis van het wurgende
anti-terreur beleid van de Duitse staat in de jaren '70 en '80. Het maakt ongekende maatregelen mogelijk tegen mensen waar geen duidelijk bewijs tegen bestaat. Naar schatting lijdt maar twee procent van de zaken waarbij de paragraaf ingezet wordt uiteindelijk daadwerkelijk tot een
veroordeling. De overige 98 procent wordt dus onwettig overvallen en lastiggevallen. De paragraaf dient kennelijk niet ter terrorismebestrijding maar ter informatievergaring over linkse bewegingen en ter intimdatie van oppositionele groeperingen.

In Duitsland is er inmiddels een brede oppositie ontstaan tegen de recente arrestaties en voor de afschaffing van �129-a. Honderden academici met internationale bekendheid hebben een petitie getekend. (2)

Stop de politieke repressie tegen de linkse beweging in Duitsland. Vrijheid voor de politieke gevangenen! Paragraaf 129 afschaffen!

(noten:)


1) http://einstellung.so36.net/en/pm/187


2): http://einstellung.so36.net/en/openletter

-------

Noten voor de pers

Telefonisch contact over deze manifestatie: 06-10682889

Meer achtergronden zijn beschikbaar op onderstaande websites:

http://einstellung.so36.net/en

http://soli.blogsport.de/

http://delete129a.blogsport.de/

http://www.dissent.nl

http://www.indymedia.nl

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Dissent.nl