Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Meppel, 5 september 2007

ZML-onderwijs schiet ernstig tekort

ZML-onderwijs (voor Zeer Moeilijk Lerende kinderen) schiet op veel scholen ernstig tekort. Er wordt heel vaak niet systematisch te werk gegaan, met als gevolg dat veel leerlingen hun potentieel haalbare ontwikkelingsniveau nooit bereiken. Dit concludeert pedagoog Gert de Graaf, wetenschappelijk medewerker van de Stichting Downsyndroom (SDS), na een uitgebreide inventarisatie van rapporten van de Onderwijsinspectie over 85 ZML-scholen. In totaal telt Nederland 117 ZML-scholen. De bevindingen van De Graaf staan in het wetenschappelijke katern van het herfstnummer van Down+Up, het orgaan van de Stichting Downsyndroom, dat half september verschijnt.

Veel ZML-scholen ontberen een goed systeem van leerlingenzorg (concrete doelstellingen, evaluatie en bijstelling) en hebben bovendien geen duidelijk omschreven ontwikkelingsperspectief voor de leerlingen. Met andere woorden, de school heeft geen idee wat de leerlingen zouden kunnen bereiken. De Onderwijsinspectie heeft de kwaliteit van de onderzochte scholen op diverse criteria beoordeeld. Een kwart van de ZML-scholen scoort op minstens veertig procent van de criteria negatief. Eén op de vijf ZML-scholen biedt een onvoldoende leeraanbod voor de schoolse vakken. Zes van de tien ZML-scholen laten te veel onderwijstijd verloren gaan.

ZML-onderwijs is een vorm van speciaal onderwijs met relatief veel leerlingen met Downsyndroom. Het effect van een falend ZML-onderwijs vertaalt zich onder meer in een slechte voorbereiding op de arbeidsmarkt voor leerlingen die daar ­ mits ze goed onderwijs genieten ­ wel kansen op maken. Vorige week nog bracht de SER een advies aan de regering uit dat het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) verplicht moet worden om jongeren met een beperking voor te bereiden op de arbeidsmarkt, omdat dat op dit moment te weinig gebeurt.

Voor jongeren met Downsyndroom is een optimale vorm van onderwijs onontbeerlijk - niet alleen voor het eventueel kunnen betreden van de arbeidsmarkt, maar ook voor hun sociaal-maatschappelijke ontwikkeling.

In een tweede onderzoek in het wetenschappelijk katern van Down+Up peilt De Graaf de mening van ouders van een kind met Downsynsdroom dat speciaal onderwijs volgt. Zeven van de tien ouders met een kind met Downsyndroom in het speciaal onderwijs heeft bewust hiervoor gekozen; voor dertig procent is het een negatieve keuze bij gebrek aan een regulier alternatief. Overigens begint meer dan de helft van alle kinderen met Downsyndroom op een reguliere school. De keuze voor speciaal onderwijs heeft diverse redenen. Veel ouders rapporteren dat hun kind niet past op een reguliere school, met name in verband met een te laag cognitief niveau, medische problemen en/of concentratieproblemen. Ouders rapporteren ook vaak sociale motieven: (dreigend) isolement op een reguliere school; geen uitzonderingspositie en gelijkwaardige vriendschappen op een speciale school. Te grote klassen en te weinig individuele aandacht in het regulier onderwijs worden frequent genoemd. Naar een reguliere school gaan bezorgt ouders soms ook te veel stress omdat de plaatsing van hun kind steeds ter discussie kan staan. Als inhoudelijke voordelen zien ouders van kinderen in het speciaal onderwijs: meer expertise bij speciale leerkrachten; leerprogramma beter afgestemd op de individuele leerbehoeften; kind hoeft (daardoor) niet op zijn tenen te lopen; meer aandacht voor zelfredzaamheid en sociaal-emotionele ontwikkeling. Overigens oordeelt de Onderwijsinspectie hierover een stuk kritischer.

In het herfstnummer van Down+Up ook een portret van een ZML-school die zich relatief positief onderscheidt: de St. Liduinaschool in Breda.

Voor vragen en/of meer informatie over de artikelen in Down+Up nr. 79, herfst 2007, kunt u contact opnemen met het bureau van de SDS, tel. 0522 281337, of mailen met drs. Gert de Graaf, gdg@downsyndroom.nl . Zie verder ook de website van de SDS, www.downsyndroom.nl

Met vriendelijke groet,
Rob Goor
Eindredacteur Down+Up
Stichting Downsyndroom (SDS)
Mobiel +31 (0)6 13239788
e-mail robgoor@downsyndroom.nl
internet www.downsyndroom.nl

Stichting Downsyndroom Hoogeveenseweg 38 Gebouw U 7943 KA Meppel t (0522) 281337 f (0522) 281799 info@downsyndroom.nl www.downsyndroom.nl


---- --