Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 5 september 2007

College bereid om mee te werken aan ambities AZ

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor in beginsel mee te werken aan een verzoek van AZ/ DSB Vastgoed. Hierin vragen zij aan de gemeente Alkmaar om toestemming voor uitbreiding van het DSB Stadion van 17.000 naar maximaal 40.000 zitplaatsen, en om de bouw van kantoren mogelijk te maken in de onmiddellijke nabijheid van het stadion. Uiteraard is het volgens het college nodig duidelijke kaders te stellen aan deze ontwikkeling. Ook dienen na een principe-akkoord van de gemeenteraad allerlei vragen afdoende te kunnen worden beantwoord, voordat definitief groen licht wordt gegeven.

Voorwaarden aan uitwerking
Een uitbreiding van het DSB Stadion tot maximaal 40.000 zitplaatsen heeft flinke gevolgen voor met name de verkeersafhandeling en de parkeervoorzieningen. Het college heeft er evenwel vertrouwen in dat alle noodzakelijke aanpassingen zijn uit te voeren, hoewel lang nog niet alles duidelijk is over de mogelijke oplossingen. Daarom wordt de gemeenteraad nu gevraagd de voorwaarden te bepalen die aan de verdere uitwerking van de plannen worden gesteld.

Afzien van grootschalige detailhandel
Realisering van deze plannen betekent dat wordt afgezien van de omstreden ontwikkeling van 20.000 vierkante meter grootschalige gethematiseerde detailhandel bij het stadion, waarvoor de gemeente in het verleden toestemming heeft verleend. Over de andere reeds toegestane extra functies bij het DSB Stadion wordt nog nagedacht. AZ/ DSB Vastgoed noemt als mogelijke aanvullingen een bar, disco, restaurants en zalenverhuur, een casino, een bowlingbaan, een fitnesscentrum, gamezone, klimmuur, paintballcentrum en kinderspeelparadijs.

Kantorenlocatie
Het verzoek om maximaal 60.000 vierkante meter kantoren te bouwen bij het stadion aan de overzijde van de A9 past in ieder geval in grote lijnen binnen het gemeentelijk kantorenbeleid, dat in juli 2007 door de gemeenteraad is vastgesteld. Uit recente onderzoeken blijkt dat er de komende jaren een aanzienlijke behoefte is aan goed bereikbare kantoren op zichtlocaties langs de Alkmaarse ringweg of aan de stadsrand. De kantorenlocatie bij het stadion, die in de gemeentelijke kantorennota al wordt genoemd, kan voorzien in een belangrijk deel van deze behoefte. Maar uiteindelijk zal elke locatie op eigen kracht de concurrentie aan moeten kunnen met andere beschikbare kantoorpanden in de regio.

Participatie
Wanneer de plannen zijn uitgewerkt binnen de voorwaarden die de gemeente Alkmaar verbindt aan die plannen, moet de uitbreiding van het stadion en de ontwikkelingen eromheen nog mogelijk worden gemaakt via een gewijzigd bestemmingsplan. Het college hecht grote waarde aan uitgebreide communicatie, inspraak en participatie. Belangrijk onderdeel van de participatie zal een adviesgroep zijn, waarin belanghebbenden zitting hebben. Het college stelt de gemeenteraad voor hiervoor in ieder geval uit te nodigen wijkraad Nieuw-Overdie, bewonersgroep Kooimeer en Bedrijvenvereniging Boekelermeer. De adviesgroep zou een onafhankelijk voorzitter moeten krijgen.

AZ van grote betekenis voor Alkmaar
Wethouder Binnendijk is positief over de plannen van AZ/ DSB Vastgoed: "AZ/ DSB Vastgoed is bereid honderden miljoenen euro's te investeren in onze stad. Dat is van groot belang voor de werkgelegenheid in deze regio. Knelpunt bij deze ontwikkeling is vooral de verkeers- en parkeersituatie bij thuiswedstrijden van AZ. Er zullen duizenden extra parkeerplekken nodig zijn, en die zullen tijdens wedstrijden beter benut moeten worden dan nu het geval is. En zonder aanpassingen in de wegenstructuur zal het niet lukken. Als ze dat weten op te lossen, is de infrastructuur ook geschikt voor andere voorzieningen. Toch kunnen we van AZ niet eisen dat er geen enkele overlast en stagnatie zal zijn rondom voetbalwedstrijden. De aan- en afvoer van tienduizenden mensen rond hetzelfde tijdstip gaat altijd met enige stagnatie en overlast gepaard. Gezien de betekenis van AZ voor de stad Alkmaar en de populariteit van de club in de stad, vindt het college dat dat erbij hoort."

De voorwaarden die het college van b&w verbindt zijn verwoord in een nota die ter besluitvorming aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Dit raadsvoorstel wordt in september besproken in de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, waarna de gemeenteraad hierover op 4 oktober besluiten kan nemen.