European Union



IP/07/1280

Brussel, 5 september 2007

Een facelift voor de Europese wijk

Op initiatief van het Brussels hoofdstedelijk gewest en de Europese Commissie ondergaat de Europese wijk na vijftig jaar binnenkort een verjongingskuur. Op de dag waarop de Commissie de grote lijnen van haar vastgoedbeleid goedkeurde, presenteerden Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie bevoegd voor administratieve zaken, en Charles Picqué, minister-president van het Brussels hoofdstedelijk gewest samen de hoofdlijnen van het nieuwe beleidsschema dat de Europese wijk een nieuw gezicht moet geven.

De Europese Commissie, die in Brussel 61 gebouwen in gebruik heeft met een totale oppervlakte van 865.000 m², heeft besloten haar vestigingen en het beheer van haar vastgoedportefeuille te rationaliseren. Wat de vestigingspunten betreft, heeft de sinds enkele jaren aan de gang zijnde decentralisatie van een aantal diensten haar beslag gekregen: naast de Europese wijk als voornaamste activiteitencentrum zullen maximaal drie vestigingspunten buiten de Europese wijk geleidelijk aan worden ontwikkeld.

Met dit historische akkoord tussen beide instanties over een grootschalige herinrichting van de Europese wijk wordt, aldus vicevoorzitter Kallas, definitief komaf gemaakt met het beeld van een doods en niet echt geïntegreerd administratief getto dat nog vaak met de Europese wijk wordt geassocieerd.

Minister-president Charles Picqué, die binnen de Brusselse regering bevoegd is voor ruimtelijke ordening, wees op het zwaartepunt van dit nieuwe internationale ontwikkelingsplan voor Brussel: de Europese wijk tot een echte gemengde wijk maken, waarin een Europese en internationale economische kern, een gediversifieerde residentiële kern en een voor iedereen toegankelijke culturele en recreatieve kern worden geïntegreerd.

Dit gemeenschappelijke programma kan met twee essentiële cijfers worden getypeerd: 400.000 m² voor de Europese Commissie aan weerszijden van de Wetstraat, en ongeveer 180.000 m² woonruimte in de rest van de Europese wijk.

Het programma past helemaal in het kader van het algemene gebouwenbeleid van de Europese Commissie^ . Dat is erop gericht de diensten van de Commissie te concentreren in een kleiner aantal functionele gebouwen met een oppervlakte van ten minste 50 tot 100.000 m², en streeft daarnaast naar een intensiever aankoopbeleid en het respect voor een aantal beleidsbeginselen, meer bepaald inzake de architectonische kwaliteit en techniek van de gebouwen, de veiligheid, comfortabele werkomstandigheden en sociale voorzieningen. Daarvan maakt ook het streven om de koolstofvoetafdruk van de Commissie te reduceren integraal deel uit. Dit geschiedt door beheersing van de CO -uitstoot uit de gebouwen, een betere toegankelijkheid met het openbaar vervoer en een betere synergie bij het beheer van de gebouwen.

Wat de verkenning van de vastgoedmarkt betreft, introduceert de Europese Commissie daarnaast een aantal belangrijke vernieuwingen in haar nieuwe vastgoedbeleid om voor de geselecteerde gebouwen een betere prijs-kwaliteitverhouding te garanderen:
* betere informatie voor de vastgoedmarkt door jaarlijkse bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie van een raming van de behoeften van de Commissie voor het lopende jaar en voor de volgende vier jaar;

* grotere transparantie van de markt door de bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie van informatie over de vastgoedmarkt;

* systematische concurrentie tussen de geselecteerde inschrijvingen in het kader van een nieuwe methode voor de aankoop of huur van gebouwen. Ten behoeve van de marktdeelnemers zal in 2008 een informatiegids worden gepubliceerd over deze methode.

Meer informatie:

http://ec.europa.eu/oib/index_fr.htm

Contact voor de pers:
Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kabinet van de heer Picqué: Matthias Derdeyn : 02.506.32.61 E-mail : mderdeyn@picque.irisnet.be
---

van toepassing zowel op Brussel als op Luxemburg.