Ingezonden persbericht


Laatste oproep voor deelnemers -
Slechts vier weken voor inschrijving EU Journalistenprijs

Brussel, 5 september 2007 - Journalisten die schrijven over thema's als diversiteit en discriminatie hebben nog tot 30 september om hun werk in te dienen en zo kans te maken op de prestigieuze EU Journalistenprijs 2007 en op een deel van het totale prijzenpakket van 12.000 euro!

De onmenselijke toestand van illegale loonwerkers in Zuid-Italië; het verhaal van een Hongaarse familie die een Roma-meisje adopteren; een softwarebedrijf dat Deense autisten tewerkstelt; allochtone moeders die Fins moeten leren om hun kinderen te verstaan. Dit waren de thema's van de winnende artikelen voor de EU Journalistenprijs 2006 van de hand van Fabrizio Gatti van L'Expresso Magazine, Miklós Hargitai van Népszabadság Online, Petra Sjouwerman van De Morgen en Henna Helne van Anna Magazine.

Dit jaar zoekt de EU Journalistenprijs 2007 opnieuw journalisten om ze te belonen voor hun bijdrage die ze met hun werk leveren aan een beter begrip van de voordelen van diversiteit en de strijd tegen discriminatie. De journalistenprijs bereikt ieder jaar meer en meer journalisten, met een recordaantal van 700 inzendingen in 2006.

Inschrijvingsvoorwaarden
De Journalistenprijs staat open voor journalisten van print en online media van de 27 EU lidstaten die een artikel hebben geschreven in een van de officiële EU talen. De artikelen moeten gaan over discriminatie of diversiteit op grond van ras of etnische achtergrond, religie of overtuiging, leeftijd, handicap of seksuele geaardheid. De journalisten worden in het bijzonder aangemoedigd artikelen in te zenden die het bewustzijn te vergroten voor diversiteit op de werkvloer en die verschillende oorzaken van discriminatie behandelen. De artikelen moeten in een EU lidstaat zijn gepubliceerd tussen 1 januari en 30 september 2007.

Speciale Prijs voor 2007
Om het Europese Jaar van Gelijke kansen voor Iedereen te vieren, kunnen artikelen die een of meerdere evenementen van dit Europese Jaar onder de aandacht brengen, in aanmerking komen voor een Speciale Prijs. Hiervoor kunnen ook artikelen over discriminatie op grond van geslacht worden ingediend. Artikelen over discriminatie op verschillende gronden zijn erg welkom.

Selectieprocedure
In een eerste fase zullen nationale jury's in de 27 lidstaten, bestaande uit media professionals en deskundigen op het gebied van anti-discriminatie, de nationale kandidaat kiezen die hun land gaat vertegenwoordigen in de Europese finale. Daarna zullen de Europese winnaars gekozen worden door een Europese vakjury die zal bestaan uit topjournalisten en experts op het gebied van de strijd tegen discriminatie. De inzendingen worden beoordeeld op hun nieuwswaarde, toepasselijkheid, complexiteit van het onderzoek en de voorbereiding die eraan vooraf gingen, originaliteit, creativiteit alsook hun relevantie voor het brede publiek.

E 12.000 aan prijzen
De Europese winnaars zullen een beurs ontvangen voor een studiereis naar een EU-land van hun keuze. De totaalwaarde van de prijzen bedraagt 12.000 euro. Bovendien zullen de winnaars uitgenodigd worden op de ceremoniële uitreiking van de prijzen in december 2007 in Brussel.

Voor het inschrijvingsformulier en meer informatie kunt u via een directe link naar de Nederlandse site terecht op http://p26604.typo3server.info/251.0.html.

Contact:

Actorion Communicatie Adviseurs
Maartje ter Steeg
maartjetersteeg@actorion.nl
Tel. (026) 443 82 87

"Verschil moet er zijn. Discriminatie niet."
Het Directoraat-generaal voor Werkgelegenheid, Sociale zaken en Gelijke kansen van de Europese Commissie voert een vijfjarige pan-Europese campagne tegen discriminatie op grond van ras, etnische achtergrond, godsdienst, leeftijd, handicap of seksuele voorkeur. Het doel van deze campagne, getiteld "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet." is de Europese burgers te informeren over hun rechten die zijn vastgelegd in de antidiscriminatiewetgeving van de EU, en de voordelen van diversiteit op het werk te promoten. Voor meer informatie over deze campagne kunt u kijken op www.stop-discrimination.info

2007 - Europees Jaar voor Gelijkheid van Kansen voor Iedereen Het Directoraat-generaal voor Werkgelegenheid, Sociale zaken en Gelijke kansen wil met het Europese Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen de Europese burger bewust maken van zijn rechten op gelijke behandeling en op een leven zonder discriminatie. Het doel van het jaar is het debat over de voordelen van diversiteit open te trekken naar zowel de europese samenlevingen als naar individuen. Gedurende dit Europese jaar worden verschillende activiteiten op poten gezet ter preventie van discriminatie op basis van geslacht, ras of etnische achtergrond, godsdienst of overtuiging, leeftijd en seksuele voorkeur. Voor meer informatie kunt u terecht op http://equality2007.europa.eu


---- --