Socialistische Partij

Kamerdebat over klantenstops thuiszorg


05-09-2007 * Op verzoek van SP-Kamerlid Agnes Kant wordt volgende week in de Tweede Kamer gedebatteerd over de klantenstops in de thuiszorg. Directe aanleiding is de klantenstop in onder meer Drenthe, ondanks de toezegging van staatssecretaris Bussemaker dat er geen problemen zouden ontstaan.

Thuiszorgorganisaties in Drenthe nemen vanaf volgende week geen nieuwe patiënten meer aan. Er is geen geld meer voor, hebben ze dinsdag laten weten. Het budget dat de zorgverzekeraars in 2007 voor Drenthe beschikbaar hadden, is volgens de organisaties al verbruikt. Ook zijn er klantenstops gemeld in Rotterdam, Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Gelderland en Overijssel.

De thuiszorginstellingen zeggen te weinig budget te hebben om de noodzakelijke zorg te kunnen verlenen. De Nederlandse Zorgautoriteit, die toezicht houdt op de zorg én de budgetten aan thuiszorginstellingen toekent, blijft ondanks deze signalen volhouden dat er wel voldoende budget is.

Agnes Kant: "Wie er ook gelijk heeft, patiënten mogen hier zeker niet de dupe worden! De staatssecretaris moet nu de kink uit de kabel halen en er zorg voor dragen dat iedereen de zorg krijgt waar hij recht op heeft!"