Openbaar Ministerie

Geen lik op stuk voor verdachte voetbalgeweld

5 september 2007

De man die ervan verdacht wordt in juli en augustus via allerlei kanalen FC Utrecht-supporters te hebben opgeroepen om te komen vechten met supporters van Hammarby en Feyenoord zal op verzoek van zijn raadsman psychologisch worden onderzocht. De officier van justitie vond dit niet nodig. Voor hem was duidelijk dat het ging om asociaal gedrag.

De 28-jarige Utrechter wordt verdacht van opruiïng en geweldpleging. Deze opruiïng bestond eruit dat hij in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd FC Utrecht - Hammarby op 29 juli en FC Utrecht â Feyenoord op 19 augustus via telefoon, internet, MSN en SMS Utrecht supporters opriep om te komen vechten en hier afspraken over maakte. Daarnaast wordt hij ervan verdacht zich op 29 juli schuldig te hebben gemaakt aan openlijk geweld in de Stationshal van Utrecht.

De advocaat van de verdachte meende dat deze zaak niet op de supersnelrechtzitting van 5 september behandeld moest worden. De officier van justitie was hierin te gedreven geweest. De feiten zijn te complex en er zou wel eens sprake kunnen zijn van een persoonlijkheidsstoornis bij zijn cliënt. Daarom wilde hij dat er getuigen gehoord zouden worden, dat er een Reclasseringsrapport wordt opgemaakt en dat er een psychologisch onderzoek wordt gedaan.

De officier bracht hier tegenin dat deze feiten vragen om een snelle reactie. Het verhoor van getuigen, dat zich zou richten op de persoon van de verdachte, vond hij niet noodzakelijk en hij bracht met kracht naar voren dat er geen aanleiding is te denken dat het gaat om een stoornis maar om asociaal gedrag.

De rechtbank oordeelde dat er inderdaad geen reden is om de getuigen te horen maar stond het verzoek om een persoonlijkheidsonderzoek en het opmaken van een reclasseringsrapport wel toe. Daarop werd de zaak aangehouden en terugverwezen naar de rechter-commissaris. Voor de verdachte betekent dit verlenging van het voorarrest, in ieder geval tot 14 november om 9.00 uur. Dan gaat de behandeling ter zitting verder.