Aanpak voetbalvandalisme verslapt

Dit is een persbericht van het Auditteam Voetbalvandalisme

Aanpak voetbalvandalisme verslapt

Het voetbalseizoen 2006-2007 is niet rustiger verlopen dan het voorgaande seizoen. Bij een aantal wedstrijden hebben zich dit seizoen ernstige incidenten voorgedaan met als dieptepunten het staken van twee wedstrijden van ADO Den Haag en de ongeregeldheden rond Nancy - Feyenoord en Jong Oranje - Jong Marokko. Ook de toename van het aantal ongewenste spreekkoren baart zorgen; de clubs (met uitzondering van FC Utrecht) zijn er nauwelijks in geslaagd om supporters aan te pakken die meedoen aan kwetsende, discriminerende of racistische spreekkoren. Zowel in preventief beleid als op het gebied van consequent toepassen en handhaven van regels valt het nodige te verbeteren. De aanpak van voetbalvandalisme moet weer verscherpt worden.

Dit stelt het Auditteam voetbalvandalisme in het eindrapport over het seizoen 2006-2007. Dit rapport is woensdag aangeboden aan minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) door Margo Vliegenthart, de voorzitter van het Auditteam en voormalig staatssecretaris van VWS.

Incidenten
Nog steeds vinden de meeste incidenten buiten het stadion of in de binnenstad plaats. Ook vinden relatief veel incidenten plaats bij aanvallen op het busvervoer van uitsupporters. In het stadion worden nog steeds incidenten geconstateerd zoals het vernielen van stoeltjes, betreden van het speelveld, afsteken van vuurwerk en confrontaties met uitsupporters op de tribunes van thuissupporters. Opvallend is ook het aantal ernstige incidenten bij internationale wedstrijden. Bij de wedstrijd van Jong Oranje - Jong Marokko zijn supporters van het Marokkaanse elftal massaal het veld opgerend. De stewards zijn hierbij belaagd en in het stadion is voor ¤ 75.000,- schade aangericht. De politie heeft tot nu toe 47 verdachten aangehouden. De conclusie van het Auditteam is dat deze vriendschappelijke wedstrijd extra risico's met zich meebracht. Een veel grotere groep Marokkaanse voetbalfans dan verwacht kwam op de wedstrijd af. Bij reguliere competitiewedstrijden kennen de stewards het grootste deel van het publiek en andersom. Hier was het publiek onbekend en de kaartverkoop was vrij. Daarnaast kunnen maatregelen als een combiregeling of een verplichte clubcard niet bij vriendschappelijke wedstrijden worden ingezet. Om dit te compenseren dienen andere maatregelen zwaarder te worden ingezet. De beleidslijn van de politie enkel buiten het stadion te opereren leidde ertoe dat herstel van de orde slechts moeizaam plaats kon vinden. Afgelopen seizoen zijn er bijna geen confrontaties geweest de dag vóór de wedstrijd. Doordat de politie hier alert op is en doordat de informatiepositie beter wordt, zijn deze confrontaties voorkomen.

Spreekkoren
Onderzocht is of de spreekkoren het afgelopen seizoen zijn afgenomen. Dit is niet het geval. Wel zijn de clubs minder vaak bestraft. In veel gevallen omdat zij actie hebben ondernomen om de spreekkoren te verminderen. Alleen FC Utrecht maakt echt werk van het straffen van daders. Meer dan driekwart van de 30 opgelegde stadionverboden voor spreekkoren komt op conto van de Utrechtse club.

Preventief beleid
Ondanks landelijke afspraken over preventie van voetbalvandalisme, wordt er lokaal te weinig aan gedaan. De gemeente heeft hier een regierol in. Als deze rol concreet wordt ingevuld, kan er nog veel winst behaald worden in het voorkómen van voetbalvandalisme. Voor clubs is het belangrijk om goed contact te hebben met alle supportersgroepen.

Handhaving
Door ongeregeldheden in de kiem te smoren, kan erger voorkomen worden. Dit vraagt om goede afspraken over grenzen en een consequente gezamenlijke aanpak van stewards en politie bij het overtreden hiervan. Supporters die toch over de schreef gaan moeten worden aangepakt. ADO Den Haag heeft het afgelopen jaar 35 van de supporters die bij ADO -- Vitesse het veld op kwamen met behulp van pasfotoregistratie herkend en een stadionverbod opgelegd.

Het Auditteam voetbalvandalisme is in augustus 2003 door toenmalig minister Remkes geïnstalleerd. Voorzitter is mevrouw A.M. Vliegenthart, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere leden zijn J. Franssen (Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland), C.M. Ottevanger (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond), C.A. Bakker (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Utrecht), G. Beelen (oud-auditor van de KNVB) en H. Wooldrik (oud-hoofdofficier van justitie en lid en kamervoorzitter van de tuchtcommissie betaald voetbal).

Noot voor redacties (