Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 5 september 2007
Kenmerk 154

Voor alle bewoners ondersteuning binnen handbereik

Wijksteunpunten Wonen openen hun deuren

Vandaag (woensdag 5 september) zijn in Amsterdam vijf nieuwe Wijksteunpunten Wonen officieel geopend. Vier waren er al langer open, drie volgen er nog in oktober. De twaalf wijksteunpunten hebben 24 inlooppunten, verspreid over de gehele stad. Bij huur- of woonproblemen hebben bewoners nu overal ondersteuning binnen handbereik.

Tjeerd Herrema, wethouder Wonen: "Ik vind het heel belangrijk dat we dit voor elkaar hebben gekregen, samen met de stadsdelen, de Huurdersvereniging en het Amsterdams Steunpunt Wonen. Bewoners hebben nu één centraal aanspreekpunt als ze woonproblemen hebben. Laagdrempelig en heel overzichtelijk."

De Wijksteunpunten Wonen doen wat voorheen de huurteams deden, maar ze doen nog veel meer. Ze geven ook voorlichting en juridisch advies, en ze verlenen actieve ondersteuning aan bewoners. Het gaat daarbij om ondersteuning van bewoners die te maken krijgen met een ingreep in de woning, bijvoorbeeld renovatie, maar ook splitsen, samenvoegen en sloop. Daarnaast hebben ze de taak om ontwikkelingen te signaleren die hogerop gespeeld moeten worden. En heel belangrijk: de medewerkers van de wijksteunpunten gaan de wijk in om te weten wat daar speelt. Ze proberen mensen te motiveren om voor hun belangen op te komen en actief te worden.

De Wijksteunpunten Wonen zijn een initiatief van bewonersorganisaties uit de stad. Het zijn onafhankelijke instellingen. Ze krijgen wel financiële steun van de gemeente. De centrale stad betaalt in 2007 71.500 per stadsdeel. Afhankelijk van de inzet en het bereik van de wijksteunpunten krijgen ze in 2008 dit bedrag nogmaals uitgekeerd. De stadsdelen zijn medefinancier.

De openingsmanifestatie was in het Wijksteunpunt Wonen Groot Oost, een samenwerkingsverband van de stadsdelen Oost/Watergraafsmeer en Zeeburg. De organisatie is hier in handen van Dynamo, een welzijnsinstelling voor de bewoners in deze twee stadsdelen. Op de manifestatie was een optreden van een poppenspeelster die liet zien met welke problemen bewoners te maken kunnen krijgen en wat de wijksteunpunten daarin kunnen betekenen. Wethouder Herrema en de portefeuillehouders van Oost/Watergraafsmeer en Zeeburg, Germaine Princen en Nico Salm, hielden een korte toespraak. Gezamenlijk onthulden zij een grote kaart van Amsterdam waarop ze de wijksteunpunten intekenden.

De vijf wijksteunpunten die vandaag geopend werden, zijn: Groot Oost (Oost/Watergraafsmeer en Zeeburg), De Baarsjes/Bos en Lommer, Westerpark, Osdorp en Slotervaart. Overal werd vandaag op feestelijke wijze open dag gehouden en konden forumdiscussies en debatten worden bijgewoond. Dat geldt ook voor de Wijksteunpunten Wonen die al open waren: in Oud-West, Oud-Zuid, Centrum en ZuiderAmstel. In oktober openen nog drie Wijksteunpunten Wonen hun deuren: in Geuzenveld, Noord en Zuidoost.

Op de nieuwe website www.wswonen.nl zijn alle relevante gegevens van de wijksteunpunten te vinden.

Pb-154