Ingezonden persbericht


Persbericht 5 september 2007

Vondst buitenlands vrachtschip uit de vijftiende eeuw in de Noordoostpolder

Lelystad- Van 27 augustus tot en met 7 september wordt archeologisch onderzoek verricht naar een scheepswrak op kavel B 36 in de Noordoostpolder (provincie Flevoland). Het onderzoek heeft ten doel extra informatie over het wrak te verzamelen voor een lopend onderzoek naar scheepswrakken in Flevoland. Tevens wordt onderzocht in hoeverre het scheepshout na het lange verblijf in de bodem is aangetast. Tenslotte biedt de verkenning studenten van de Rijksuniversiteit Groningen de mogelijkheid om de methoden en technieken van een scheepsarcheologisch onderzoek te leren kennen.

Het veldwerk is een initiatief van Nieuw Land Erfgoedcentrum (NLE) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Bij de samenwerking is ook de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) - Lelystad (voorheen NISA) betrokken. Het project loopt vooruit op de start van de jaarlijkse International Fieldschool of Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF); een samenwerking tussen de Provincie Flevoland, de Gemeente Lelystad, RUG, NLE en RACM.

Door middel van proefsleuven zijn delen van het voor-, midden- en achterschip blootgelegd. Het is een uitermate gaaf schip, dat ondersteboven in de zeebodem terecht is gekomen. Het wrak dateert zeer waarschijnlijk uit de vijftiende eeuw. Het heeft een overnaadse scheepshuid, waarbij de overlappende planken met ijzeren klinknagels zijn vastgezet. De constructie van het schip vertoont elementen die wijzen op een Scandinavische herkomst. Houtonderzoek zal hier verdere duidelijkheid over moeten geven. Vermoedelijk gaat het om een vrachtschip afkomstig uit Scandinavië, dat lang voor de tijd van de Zuiderzee, op het toenmalige Almere heeft gevaren. Het onderzoek geeft dus meer inzicht in de handelsbetrekkingen tussen ons land en Scandinavië in de vijftiende eeuw.