Voedsel en Waren Autoriteit

Mattel haalt diverse Barbie accessoires en Geotrax locomotiefje terug

05 september 2007 - terughaalactie

Mattel voert wereldwijd opnieuw een terughaalactie uit van speelgoed in verband met te veel lood in de gebruikte verf. Het gaat om bepaalde onderdelen uit de Barbie en Geotrax speelgoedlijn zoals aangegeven op de Mattel website. Het betreft producten die na 1 september 2006 verkocht zijn.

In Nederland werden acht van deze producten verkocht, te weten zeven Barbie® accessoires en één GeotraxTM locomotiefje. In totaal gaat het wereldwijd om 844.000 stuks waarvan 33.963 in Nederland. Er zijn geen Barbie®-poppen of andere Mattel speelgoedproducten betrokken bij deze terughaalactie.

Lood is een stof die bij langdurige, overmatige blootstelling nadelige effecten kan hebben op het zenuwstelsel. Blootstelling aan lood via speelgoed is mogelijk als er op speelgoed dat lood bevat gesabbeld of gebeten wordt.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) doet onderzoek naar het risico en houdt toezicht op de door Mattel in Nederland uitgevoerde terughaalactie. Ook overlegt de VWA met Nederlandse speelgoedproducenten, -importeurs en -leveranciers over de wijze waarop de veiligheid van speelgoed beter geborgd kan worden.

Hoe kunnen consumenten het best betrokken producten of speelgoeddeeltjes terugbrengen?


* De eerste stap voor de consument is na te gaan of hij over een product beschikt dat betrokken is bij de terughaalactie. Op de website van Mattel is een volledige lijst te vinden inclusief foto's en datum- en identificatiecodes van de betrokken producten.
* Consumenten zonder internet kunnen ook telefonisch contact opnemen met de Mattel consumentenlijn 0800 2628835.
* Consumenten die in het bezit zijn van het betreffende speelgoed, wordt geadviseerd dit speeltje onmiddellijk uit handen te nemen van kinderen en contact op te nemen met Mattel op het nummer 0800 2628835. Mattel draagt zorg voor vervanging van het betreffende artikel.

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488