Ingezonden persbericht

De Baarsjes


** Persbericht **

PvdA De Baarsjes: verplaatsing Foodcenter moet onderdeel worden van Actieplan Luchtkwaliteit

Amsterdam, 6 september 2007 -De PvdA De Baarsjes wil dat verplaatsing van het Foodcenter onderdeel wordt van het Actie Plan Luchtkwaliteit. Met een motie wil de deelraadsfractie ervoor zorgen dat verplaatsing van dit grootschalige bedrijventerrein onderdeel wordt van de plannen van milieuwethouder Vos van Amsterdam.

Wethouders Vos en Herrema willen een brede discussie over luchtkwaliteit in de stad. In hun notitie "Voorrang voor een gezonde stad" doen ze verschillende voorstellen voor verbetering van de luchtkwaliteit in Amsterdam. Raar genoeg zit verplaatsing van het Foodcenter daar niet bij. Sterker nog: dit bedrijventerrein krijgt een uitzonderingspositie.

Iedere dag rijden er 1200 vrachtwagens over de Jan Van Galenstraat naar het Foodcenter. Jos Roest, PvdA raadslid De Baarsjes: "Op dit moment staat de Jan van Galenstraat wederom in de top 5 van meest smerige straten. Als we het Foodcenter buiten het woongebied plaatsen is het niet alleen goed voor de luchtkwaliteit maar ook de verkeersveiligheid. Op dit moment zijn er op de Jan van Galenstraat op het stukje door De Baarsjes alleen al vijf blackspots ". (Een blackspot is een verkeerssituatie waar in drie jaar tijd zes of meer letselschadegevallen zijn.)

De PvdA-fractie in stadsdeel De Baarsjes zal de deelraad op 11 september een motie voorleggen waarin het dagelijks bestuur word opgedragen druk uit te oefenen op de wethouders van de centrale stad en verplaatsing van het Foodcenter op de agenda te zetten.

Jos Roest: "Eigenlijk was ik verbaasd dat dit nog geen onderdeel uit maakt van de plannen van de centrale stad. Je kan toch moeilijk van een milieuzone spreken en niets doen aan de oude markthallen".