Ingezonden persbericht


Persbericht

Proefdiervrij is blij met Europese steun tegen dierproeven op primaten

Den Haag, 5 september 2007.

Op initiatief van een vijftal europarlementariërs is het Europees Parlement gevraagd een Primaten Declaratie te ondertekenen, die oproept tot het beëindigen van onderzoek op de ruim 10.000 apen in Europa en te zoeken naar alternatieve methoden. Door een intensieve brede Europese lobby, ook ingezet door de Vereniging Proefdiervrij, heeft inmiddels een meerderheid van 393 EP-leden de Primaten Declaratie ondertekend. Niet alleen zijn we blij met het initiatief van de Europarlementariërs, maar ook zien we het als een belangrijk Europees signaal dat het gebruik van proefdieren niet vanzelfsprekend is , aldus Marja Zuidgeest, directeur Proefdiervrij.

In Nederland is het sinds 2003 al verboden mensapen te gebruiken als proefdieren. Proefdiervrij heeft destijds in een intensieve lobby richting het Nederlands parlement hiervoor gepleit. Marja Zuidgeest: Voor ons was het echter onbegrijpelijk dat dit nog niet op Europees niveau was geregeld. We hebben sindsdien de druk op Europa proberen op te voeren. En dat is samen met een groot aantal andere dierenbelangenorganisaties nu gelukt. Dit is vooral ook winst voor Nederland omdat hiermee een betere toekomst is weggelegd voor de honderden andere apen die nu nog wel worden gebruikt. Primaten zijn zeer intelligente en gevoelige dieren. De dieren ervaren tijdens het onderzoekstraject en in de experimenten zeer veel stress en pijn.

Europa

Dierenwelzijn is een serieus issue waar veel burgers in Europa grote waarden aan hechten. De steun van het Europees Parlement voor deze declaratie is dan ook een sterk signaal richting de Europese bevolking dat zij een stem in Brussel hebben op dit onderwerp. Maar ook is het een duidelijk geluid richting de Europese Commissie om de vervanging van wetenschappelijke experimenten op primaten op te nemen in de nieuwe Directive 86/609/EEC. Een aanpassing is dringend noodzakelijk. De huidige Directive is achterhaald en niet toegespitst op de nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en inzichten betreft proefdieren. Zo kondigde onlangs het gezaghebbende Amerikaanse gezondheidsinstituut National Institute of Health al aan dat zij, met het oog op de hoge kosten, definitief stoppen met de overheidsfinanciering van het fokken van chimpansees voor biomedisch onderzoek. Europa mag en kan niet achterblijven.

De Directive wordt op dit moment herzien, hetgeen een goed moment is om vervanging van proeven op apen hierin op te nemen.



Ingezonden persbericht