Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 193

datum: 5 september 2007

Veilige rotonde voor Berg-noord

De vijfsprong Koningin Wilhelminalaan-Emmalaan-Prins Frederiklaan-dr. A. Kuyperlaan krijgt een rotonde met vrijliggende fietspaden. Het college heeft hiertoe besloten zodat schoolgaande fietsers met een veilig gevoel kunnen oversteken. Ook komt er een eind aan de vaak chaotische situaties voor het autoverkeer. De gemeente zorgt voor een verantwoorde inpassing van de rotonde zodat het karakteristieke beeld zoveel mogelijk bewaard blijft.

Het college stelde in april 2005 het plan van aanpak verkeersmaatregelen Berg-noord vast. Later dat jaar resulteerde dat in de grote rotonde als oplossing voor de vijfsprong. De rotonde heeft veel voor- en tegenstanders. Diverse rechtzaken hebben de gang van zaken vertraagd. In juli 2007 is de gemeente door de rechtbank in het gelijk gesteld.

Veiligheid
De kruising maakt onderdeel uit van het hoofdverkeersnet van Amersfoort. Naast gebruikers uit de wijk komen veel fietsers en auto's van buiten de wijk. Die krijgen op de vijfsprong te maken met een onoverzichtelijke situatie. De gemeente vindt dat een rotonde met vrijliggende fietspaden de beste oplossing biedt. Een kleine rotonde met fietsers en auto's op één baan zou deze situatie niet verbeteren. De Fietsersbond onderschrijft die mening.

Ruimtelijke kwaliteit
De rotonde sluit aan bij de oorspronkelijke ontwerpplannen voor dit gebied uit 1900. Toen is dit ontmoetingspunt uitgewerkt als een groot rond plein. De monumentencommissie heeft instemmend op de rotonde gereageerd omdat die recht doet aan de aanvankelijke ruime ronde opzet. Met de verdere inrichting wil de gemeente aansluiten bij de beeldkwaliteit van het gebied. Dat betekent onder meer dat nieuwe bomen worden teruggeplant.

Vervolg
Het college stelt voor dat de nadere uitwerking van de rotonde gebeurt in overleg met direct betrokkenen. Het gaat daarbij om materialen, markeringen en dergelijke. Naar verwachting zal de feitelijke aanleg starten in de zomer van 2008.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl.


---- --