Provincie Drenthe

Extra formatie beschikbaar - Provincie stimuleert ketenproject grondstromen

05 Sep 2007

Gedeputeerde handhaving Henk Baas (CU) stelde op 4 september tijdens de startbijeenkomst van het project ketenhandhaving grondstromen extra formatie beschikbaar voor de uitvoering van dit samenwerkingsproject. Door samenwerking van overheden en politie in de verschillende schakels van de grondstroomketen kan effectief en efficiënt gehandhaafd worden.

De Drentse gemeenten, de vier waterschappen, de provincie Drenthe, het ministerie van VROM, de politie en het openbaar ministerie hebben allemaal een taak in controle en naleving op het gebied van de grondstromen. Wanneer er een vervuiling wordt geconstateerd, wordt de grond afgegraven, getransporteerd en eventueel ergens anders toegepast. Nu zijn veel overheden nog te veel gericht op werkzaamheden binnen hun gemeentegrenzen, zonder naar de hele keten te kijken. Structurele overtreders maken hier gebruik van door grond van de ene naar de andere gemeente te transporteren waardoor het toezicht op herkomst en bestemming van de grond wordt bemoeilijkt. In het project ketenhandhaving grondstromen gaan al deze organisaties samenwerken. Dit betekent deels inzet plegen buiten het eigen verantwoordelijkheidsgebied, maar het werkt ook andersom wanneer een handhavingpartner een zaak binnen het eigen gebied afwikkelt en steun en informatie van collega's ontvangt. Door de samenwerking zal meer aandacht gericht zijn op de structurele overtreders en kan beter gehandhaafd worden.

Ketenhandhaving grondstromen is een landelijk project dat ondersteund wordt door het Landelijk Overleg Milieuhandhaving en het ministerie van VROM en in de provincie Drenthe ook door Samenwerking Handhaving Drenthe. Naast de provincie Drenthe doen ook Limburg, Brabant, Gelderland en Overijssel aan dit project mee.