Onmogelijke opdracht prikkelt ondernemersschap studenten Windesheim


ZWOLLE, 20070905 -- "We zullen de mentaliteit van middelmatigheid achter ons moeten laten en het ondernemersbloed sneller door onze aderen moeten laten stromen", aldus Balkenende op 4 september bij de opening van het academische jaar van de Wageningen Universiteit. Op de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle wordt door middel van de `onmogelijke opdracht' het ondernemersschap bij de studenten al jaren geprikkeld onder leiding van docent Blaauboer. Dit jaar moeten 17 MER-studenten op 13 september een evenement opzetten voor het goede doel in het kader van de `onmogelijke opdracht'.

Windesheim studenten van de opleiding Management, Economie en Recht (MER) kunnen in hun laatste studiejaar een specialisatie kiezen. Veel MER-studenten kiezen voor de praktijkgerichte specialisatie `Ondernemerschap & Management'. Tijdens deze specialisatie worden de studenten uitgedaagd om ondernemend te studeren door een eigen Student Company te beginnen. Maar voordat de studenten mogen beginnen aan deze specialisatie moeten ze eerst binnen 2 weken tijd de `onmogelijke opdracht' van dhr. Blaauboer mogelijk zien te maken. Een creatieve en uitdagende manier om het ondernemersbloed waar Balkenende over sprak sneller door de aderen te laten stromen.

Dit jaar moeten 17 MER-studenten op 13 september een evenement opzetten voor het goede doel in het kader van de `onmogelijke opdracht'. De opdracht is aan vele eisen gebonden die haast onmogelijk zijn. Zo moet er op de campus van de Christelijke Hogeschool Windesheim een voetbalveld a la Johan Cruijff court gestationeerd worden waarop 4 bekende Nederlandse voetballers tegen 4 bekende Ethiopische voetballers mogen gaan voetballen. Daarnaast moet het commentaar door een professionele commentator verzorgd worden en moet er een landelijk bekende scheidsrechter komen die de wedstrijd fluit. Bij elk gescoord doelpunt zal er een swingend Ethiopisch feestje gebouwd worden. Tevens moet er een penaltywedstrijd gehouden worden met een bekende keeper en een jury die bestaat uit, u raadt het al, bekende Nederlanders. En zo zijn er nog veel meer eisen waar de MER-studenten 2 weken lang alles aan gaan doen om er aan te voldoen. Dit alles moet geregeld worden zonder budget, het komt dus echt aan op de ondernemersgeest van de studenten.

De opbrengst van 13 september zal naar het project `Moving forwards to the millennium' gaan welke een trapveldje met gemeenschapscentrum wil verwezenlijken in Ethiopië. Het evenement van de MER-studenten (The Benefit Sport Event for Ethiopië) zal plaats vinden tussen 13:00 uur en 16:00 uur op de campus van de Christelijke Hogeschool Windesheim en belooft een waar spektakel te worden met sport, muziek, markt en lekker eten.

De onmogelijke opdracht is een goed initiatief welke de MER-studenten van Windesheim uit het middelmatige haalt en duidelijk maakt hoe spannend ondernemersschap kan zijn. Juist dit soort initiatieven zijn nodig om het ondernemersschap in Nederland op te vijzelen. Nederland heeft meer innovatie nodig om concurrerend te kunnen blijven met het buitenland. De onmogelijke opdracht is een mooi voorbeeld dat laat zien hoe we hier in Nederland aan kunnen werken.





J.G.B. van Enk