Ingezonden persbericht


Het Kerkje van Wier doet mee aan de BANKGIRO LOTERIJ RESTAURATIE!

Vanaf 5 september brengt de AVRO een nieuwe reeks van het programma 'BankGiro Loterij Restauratie'. In 9 afleveringen worden 14 gebouwen voorgesteld die nodig gerestaureerd moeten worden, waaronder de Kerk van Wier die eigendom is van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

De kerk van Wier

Het fraaie Friese dorp Wier (gemeente Menaldumadeel) heeft 210 inwoners. Midden in het dorp staat op een terp de oude Hervormde kerk. Het kerkje dateert uit de 13e eeuw; de toren is er in de 19e eeuw tegenaan gezet, wat het gebouw twee heel verschillende gezichten geeft. Binnen vormt de unieke opstelling van de avondmaalstafel een bijzonder element in het authentieke interieur dat dateert uit de achttiende en negentiende eeuw. In de Tweede Wereldoorlog zat de Leidse student Fred Bruijn bij een boer in Wier ondergedoken. Als dank voor de gastvrijheid van de Wierster bevolking heeft hij een astronomisch uurwerk vervaardigd dat in 1946 aan de toren is bevestigd. De bouwtechnische staat van de kerk is zeer slecht. Zo lijkt het koorgedeelte van het schip af te scheuren en zitten overal in het gebouw scheuren, vochtplekken en verzakkingen. Gezien de gevaren wordt het kerkje op dit moment niet gebruikt.

Gebruik is de beste garantie voor behoud

De Stichting Alde Fryske Tsjerken stelt zich ten doel om historische kerkgebouwen in Fryslân in stand te houden en de belangstelling ervoor te bevorderen. Onder meer door kerken die niet meer in gebruik zijn weer een maatschappelijke functie te geven. Dat een kerk niet meer wordt gebruikt voor religieuze doeleinden, wil immers niet zeggen dat ze in het dorp geen rol meer kan spelen. In Wier vormt de kerk - bij voorkeur voorzien van publieksfaciliteiten zoals toiletten en een pantry - een welkome aanvulling op het naastgelegen dorpshuis. Bijvoorbeeld als expositieruimte of concertzaal. Gebruik is de beste garantie voor behoud. Er ligt een restauratieplan klaar maar dat kon door gebrek aan middelen tot nu toe nog niet worden uitgevoerd. Deelname aan BankGiro Loterij Restauratie biedt een geweldige kans om het werk ter hand te nemen. De Stichting hoopt dan ook met de dorpsgemeenschap in Wier een actieprogramma te ontwikkelen om zoveel mogelijk sympathie en stemmen voor de kerk te verwerven.

De BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij, dé cultuurloterij van Nederland, steunt instellingen en organisaties op het gebied van cultuur. Dankzij haar deelnemers kan de BankGiro Loterij jaarlijks vele miljoenen uitkeren: in 2006 ruim 51 miljoen Euro. De cultuurloterij wil met dit programma duidelijk maken dat zij waarde hecht aan monumenten en hoe zij culturele instellingen en organisaties in Nederland ondersteunt.

Het programma

Per aflevering van BankGiro Loterij Restauratie worden twee ernstig vervallen gebouwen door presentator Frits Sissing - bijgestaan door architectuurhistoricus Karel Loeff en kunsthistorica Marieke van Zanten - onder de loep genomen. De gebouwen zijn landelijk verspreid en divers in functie. Computeranimaties tonen hoe de gebouwen er na restauratie uit zullen zien. Na de uitzending kunnen de kijkers via de telefoon of per SMS op hun favoriete gebouw stemmen. Tijdens de grote live finale op 31 oktober 2007 wordt duidelijk welk bouwwerk het felbegeerde bedrag van maximaal 1 miljoen euro in de wacht sleept! In de spannende finale van 2006 won het inmiddels bekende Kerkje van Vierhuizen (Gr.) ruim 900.000 euro. Inmiddels is de restauratie gestart.

Meer informatie is verkrijgbaar via de heer M.A. Zwartelé (directeur van de stichting): Telefoon: 058-2651708 of 06-29301859. E-mail: m.zwartele@aldefrysketsjerken.nl

De stichting Alde Fryske Tsjerken heeft als statutaire doelstelling "Het herstel en de in stand houding van uit historisch oogpunt belangwekkende kerkgebouwen met aan- en toebehoren, en het wekken van publieke belangstelling voor dergelijke gebouwen." In de loop der jaren verwierf de Stichting 37 kerken en 2 klokkenstoelen.


---- --