Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Reizende fototentoonstelling van Jan Bogaerts De onzichtbaren in beeld in OZW-gebouw VU

Op woensdag 5 september start in het OZW-gebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam de reizende fototentoonstelling De onzichtbaren in beeld van fotograaf Jan Bogaerts. Met deze fototentoonstelling wordt aandacht en steun gevraagd voor de grote groep nog immer onzichtbare Burmese vluchtelingen.

Het initiatief voor de presentatie van De onzichtbaren in beeld is genomen door De Stichting Dom Hélder Câmara Chair, waarvan de leerstoel gevestigd is aan de VU. Het motto van deze leerstoel is 'Vrede en gerechtigheid', waar Dom Hélder Câmara, de Braziliaanse bisschop die opkwam voor de armen in zijn land, voor streed. Deze leerstoel beoogt het aantrekken van gerenommeerde gastsprekers uit het buitenland, het geven van onderwijs en het uitvoeren van onderzoek. De tentoonstelling wordt georganiseerd in de context van de Hélder Câmaralezing op 20 september a.s. aan de VU.

In oktober 2003 verschenen bij uitgeverij LJ Veen De onzichtbaren (de roman) van schrijver Karel Glastra van Loon en De onzichtbaren in beeld (het fotoboek) van fotograaf Jan Bogaerts. De gebundelde versie van roman en fotoboek verscheen in 2006 onder de titel De onzichtbaren (isbn 90-204-0549-7). Karel Glastra van Loon en Jan Bogaerts wilden met dit boeken-tweeluik de problematiek van deze vergeten vluchtelingen uit Burma onder de aandacht brengen.

Om de roman De onzichtbaren te kunnen schrijven, verbleef Karel Glastra van Loon, op uitnodiging van Stichting Vluchteling, begin 2003 enkele maanden met zijn gezin in Thailand, in de buurt van vluchtelingenkamp Mae La. Jan Bogaerts zocht hem daar op en fotografeerde tien dagen in het kamp.

Het initiatief voor de tentoonstelling werd genomen in 2003 door Burma Centrum Nederland, waarna Jan Bogaerts het project uitwerkte tot de reizende tentoonstelling De onzichtbaren in beeld. De tentoonstelling bestaat uit een serie portretten van vluchtelingen van het Karenvolk. Deze portretten zijn uitgewerkt op groot formaat en worden getoond in bamboe installaties.

De onzichtbaren in beeld had op 17 maart 2005 zijn première in de Centrale Bibliotheek in Den Haag en trok daar ruim 10.000 bezoekers. Tijdens de daarop volgende tentoonstellingen in o.a. Utrecht, Eindhoven en Middelburg heeft Bogaerts het project uitgebouwd tot de presentatie die in juli 2006 zijn première beleefde in De Oude Kerk in Amsterdam.