Technische Universiteit Delft

De oneindigheid in de natuurwetenschappen
door SG

Studium Generale - Wat is oneindig eigenlijk, en wat is eigenlijk oneindig? Is het heelal oneindig? Is tijd oneindig? Zijn er oneindig veel sterren in het universum? De omvang van het Heelal gaat het bevattingsvermogen van gewone mensen te boven. Maar wees gerust: het gaat eigenlijk ook het bevattingsvermogen van natuur- en sterrenkundigen te boven. Zij weten weliswaar hoe groot het allemaal is, maar kunnen het toch niet werkelijk bevatten.

05 september 2007 | 20:15 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

Door Dap Hartmann

In de wiskunde, natuurkunde en astronomie komen verschillende vormen van oneindigheid voor. Oneindig is ook een concept waar mensen existentieel mee worstelen, zoals het gevoel oneindig klein en onbelangrijk te zijn, of het toeschrijven van oneindige eigenschappen aan een godheid die alwetend, almachtig en oneindig goed zou zijn. Astronoom Dap Hartmann legt uit hoe oneindig beter begrepen kan worden. Na deze eindige lezing zal jouw oneindig nooit meer hetzelfde zijn.

Dap Hartmann promoveerde in de astronomie (Leiden, 1994), en werkte daarna als visiting scientist bij Harvard University, de Universiteit van Bonn, en het Max Planck Institut für Radioastronomie. Sinds 2003 is hij universitair docent op het gebied van intellectueel eigendom en innovatiemanagement aan de TU Delft. Hij schrijft af en toe in de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad en heeft een viertal documentaires gemaakt voor het programma Noorderlicht van de VPRO radio .

Toegang gratis en geen aanmelding nodig

Meer informatie?www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 29 augustus 2007