Ingezonden persbericht


Persbericht

Risicoreductie in bouw en utiliteit - Betrouwbaarder bodemonderzoek

Ondergrondse constructie- en utiliteitsprojecten krijgen hoe dan ook te maken met de aard van de bodem waarin gewerkt moet worden. Als informatie over bodemgesteldheid en laterale variaties onvoldoende is, staan projecten bloot aan risico's. STW-onderzoeker Ranajit Ghose (TU Delft) wilde het vergaren van die informatie betrouwbaarder en efficiënter maken. Het resulterende gecombineerde CPT-/S-golfseismieksysteem wordt getoond als lab-opstelling tijdens de opening van het nieuwe gebouw van Geotechnologie op 5 september, 2007 in Delft.

Grond heeft een korrelige structuur. Als een bodemmonster voor onderzoek naar een lab wordt gebracht, kan men daar in de regel niet meer aan zien hoe de (onverstoorde) bodemgesteldheid op een gegeven diepte is. Ook over de beruchte laterale variabiliteit van de ondiepe bodemlagen kunnen op basis van een monster geen uitspraken worden gedaan. Schattingen van bodemeigenschappen op basis van monsters kennen daardoor een grote onzekerheid. Die kan rechtstreeks worden vertaald naar risico's en efficiëntieverlies in ontwerp en bouw van constructies op of in de grond.

Informatie over deze eigenschappen en hun laterale variaties is dan ook van groot belang, helemaal in Nederland, met zijn slappe bodem, dichtbevolktheid en nog steeds groeiende behoefte aan bouwwerken op of onder de grond. De uitdaging is dan ook om betrouwbare schattingen van in-situ bodemeigenschappen te verkrijgen en zo a priori kennis te vergaren over de laterale variatie en heterogeniteit van de ondergrond.

Twee typen meting in één systeem
Het CPT-/S-golfseismieksysteem draagt bij aan een nieuwe technologie voor het verkrijgen van dergelijke in-situ schattingen. Het belangrijkste verschil met eerdere systemen is dat dit laboratoriumsysteem in één setting twee zeer verschillende typen in-situ veldmetingen kan verrichten, namelijk seismisch en CPT, en wel bij variabele spanning, porositeit en porie-druk. Het resultaat is een nieuw seismiek-CPT geïntegreerd aardmodel en een op fysica gebaseerde integratie van de twee onafhangelijke veldmetingen waaruit de ondergrondeigenschappen worden afgeleid.

Tevreden over gebruikerscommissie
Het systeem werd ontwikkeld in een door STW mede gefinancierd project, waar zoals gewoonlijk een gebruikerscommissie bij betrokken was. Ranajit Ghose : "Het project heeft veel voordeel gehad van de opmerkingen en het advies van de leden van de gebruikerscommissie. Het onderzoeksteam heeft de adviezen van deze praktijkmensen geïmplementeerd in het systeem en in het gebruik ervan. Het succes van dit project resulteerde recentelijk in een nieuw onderzoeksproject dat gedeeltelijk gefinancierd wordt door een lid uit de gebruikerscommissie (TNO). De nieuw ontwikkelde laboratoriumfaciliteiten zullen in dat project een belangrijke rol spelen."

Uitleg van het systeem tijdens rondleiding nieuw gebouw Na bijna 100 jaar in Mijnbouwstraat is de afdeling Geotechnologie deze zomer verhuisd naar de Stevinweg 1 in Delft. Hiermee komen alle afdelingen van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen fysiek in één gebouw samen. De opening op 5 september start in de ochtend met een wetenschappelijk symposium 'Highlights of Geotechnology', gevolgd door de feestelijke opening door de Minister van OCW. In de middag zijn er populair wetenschappelijke lezingen en rondleidingen door het nieuwe gebouw. Meer informatie is te vinden op de website www.gt.citg.tudelft.nl

Technologiestichting STW financiert en stimuleert sinds 1981 technisch-wetenschappelijk onderzoek en de toepassing daarvan, onder meer door universitaire projectleiders in contact te brengen met het bedrijfsleven en andere gebruikers, het onderzoek te begeleiden en de transfer van technologie en intellectueel eigendom te bevorderen. De stichting wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het ministerie van Economische Zaken.

Contactpersonen project
STW: Cor de Boer, c.deboer@stw.nl, 030-6001277
TUDelft:

Contactpersoon opening gebouw Geotechnologie:
Zie www.gt.citg.tudelft.nl voor het programma van de gehele dag. Wetenschapsvoorlichter Roy Meijer, 015 2781751, r.e.t.meijer@tudelft.nl Journalisten zijn op deze dag van harte welkom. Aanmelden graag van tevoren bij Hannie Zwiers 015 2788100, H.H.M.Zwiers@tudelft.nl

###
Wilt u onze persberichten in het vervolg niet meer elektronisch ontvangen? Stuur dan een e-mail naar pr@stw.nl om u af te melden. Ook kunt u op dit adres adreswijzigingen doorgeven, of u aan- en afmelden voor toezending van de papieren versies van onze persberichten.

Vermeldt alstublieft zowel oude als nieuwe gegevens.

Technologiestichting STW
Postbus 3021
3502 GA Utrecht
tel. 030 6001 211
e-mail: pr@stw.nl
www.stw.nl