Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200605099/1 en 200605858/1
(Bestemmingsplan "Frederiksoord Zuid" van de gemeenten Oegstgeest en Katwijk)
Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplannen "Frederiksoord Zuid" van de gemeenten Oegstgeest en Katwijk. Het gaat om gemeentegrensoverschrijdende plannen die voorzien in de bouw van een nieuwe woonwijk en bijbehorende ontsluitingswegen in de buurt van de kern Rijnsburg. Het gaat onder meer om de bouw van ongeveer 400 woningen. Een tweetal in het gebied gelegen bedrijven komt in beroep omdat hun terreinen op de locatie van geplande ontsluitingswegen liggen. Een nabijgelegen bloemenveiling vreest verder voor overbelasting van de wegen in het gebied. De veiling stelt dat daardoor haar bereikbaarheid afneemt en levertijden langer zullen worden. De zaak is op 25 mei van dit jaar op zitting behandeld.

* 200607346/1
(Milieuvergunning voor motorsportactiviteiten in Axel) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan de Stichting Recreatieve Exploitatie Smidsschorre voor motorsportactiviteiten aan de Lageweg in Axel. Vergunning is verleend voor een juniormotorcrossbaan, een flexibele indeling van de loop van de motorcrossbaan en het aanbrengen van geluidwerende voorzieningen. Het provinciebestuur heeft voor een aantal activiteiten geen milieuvergunning verleend. Het gaat dan om onder meer het verruimen van de openingstijden, voor meer trainings- en wedstrijddagen, voor een uitbreiding van het aantal motoren tijdens een wedstrijd en het gebruik van een omroepinstallatie. De stichting is van mening dat voor deze activiteiten ook vergunning had moeten worden verleend en komt in beroep bij de Raad van State. Het provinciebestuur heeft aangegeven een terughoudend beleid te voeren met betrekking tot lawaaisporten. Dit beleid is er op gericht om hinder van lawaaisporten niet te laten toenemen, aldus de provincie. De stichting is echter van mening dat de activiteiten voldoen aan de geldende geluidsnormen en dat deze activiteiten dus vergund hadden moeten worden. Een aantal omwonenden komt ook in beroep tegen het besluit van de provincie. Zij zijn juist bang dat ze teveel geluidhinder van de motorsportactiviteiten zullen ondervinden. De zaak is op 5 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608727/1
(Afwijzing tewerkstellingsvergunning voor hockeytrainer hockeyclub Groningen)
Uitspraak over de weigering door de Raad van Bestuur van de Centrale Organisatie werk en inkomen (CWI) om een tewerkstellingsvergunning te verlenen aan een Argentijnse hockeycoach. De Argentijn wij zijn werk als coach uitvoeren in dienst van de Groninger-Harense hockeyclub "Groningen". Zijn bezwaar tegen de weigering is door de CWI niet-ontvankelijk verklaard omdat slechts de werkgever, en niet hij, belanghebbende bij de weigering zou zijn. De Argentijn is het daar niet mee eens en is, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank, in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Hij beroept zich op meerdere uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De zaak is op 24 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200700488/1
(Bouwvergunning voor winkelcentrum, woningen en parkeerdek in Oude-Tonge)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oostflakkee heeft verleend aan Multicriteria Bedrijfshuisvesting B.V. voor de bouw van een winkelcentrum met 14 bovengelegen woningen en een parkeerdek op het terrein dat wordt omsloten door de Dabbestraat, de Oostdijk, de Oost-Achterweg en de Heerendijk in Oude Tonge. Een aantal omwonenden is tegen de bouwvergunning, omdat volgens hen met het plan onvoldoende wordt voorzien in de parkeerbehoefte in het gebied. Er worden volgens hen te weinig parkeerplaatsen verwezenlijkt. De rechtbank in Rotterdam heeft de beroepen van één van de omwonenden gegrond verklaard, omdat hij volgens de rechtbank in de bezwaarprocedure onvoldoende tijd heeft gekregen om te reageren op een rapport van TNO over de parkeersituatie in het gebied. Inmiddels heeft het college in een nieuw besluit het bezwaar van deze omwonende opnieuw ongegrond verklaard. Het beroep van de overige omwonenden tegen de bouwvergunning is door de rechtbank ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak van de rechtbank zijn alle omwonenden en het college in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 7 augustus van dit jaar op zitting behandeld.

* 200700706/1
(Milieuvergunning voor AVR Afvalverwerking in Rotterdam) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan AVR Afvalverwerking aan de Brielselaan in Rotterdam voor het verwerken van afval. Het bedrijf verbrandt in een
afvalverbrandingsinstallatie die bestaat uit vier roosterovens, huishoudelijke en bedrijfsafvalstoffen. De rookgassen die bij de verbranding vrijkomen, worden gereinigd. De vrijkomende verbrandingswarmte wordt gebruikt voor het opwekken van elektrische energie. De Coöperatie Mobilisation For The Environment komt tegen de milieuvergunning in beroep bij de Raad van State. Volgens haar bestaat onduidelijkheid over de omvang van de vergunde activiteiten en dus onduidelijkheid over de nadelige gevolgen voor het milieu. Het provinciebestuur heeft volgens haar nagelaten een voorschrift aan de vergunning te verbinden waarin de maximale verbrandingscapaciteit van de installatie is bepaald. Ook AVR is het niet eens met de vergunning zoals de provincie die heeft verleend. Volgens het bedrijf heeft de provincie bij het stellen van de uitstootnormen ten onrechte geen rekening gehouden met incidentele bedrijfssituaties, waarbij een verhoogde uitstoot van koolmonoxide plaatsvindt. Volgens het bedrijf staat bij voorbaat vast dat de uitstootnormen voor koolmonoxide zullen worden overschreden.


* 200700870/1
(Vrijstelling voor westelijke rijbaan van de A73-Zuid tussen Tegelen en Venlo)
Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Venlo heeft verleend om een gedeelte van de rijksweg 73-Zuid te realiseren. Het gaat om een nieuwe rijbaan van
1,6 kilometer op het gedeelte tussen de tunnelbak in Tegelen en de Zuiderbrug in Venlo (wegvak C2), met alle bijbehorende voorzieningen, waaronder twee viaducten. Twee omwonenden zijn tegen het besluit van het gemeentebestuur en zijn in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Zij zijn van mening dat het project niet is voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing en dat het plan niet voldoet aan de eisen van luchtkwaliteit. De zaak is op 7 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701031/1
(Verkoop van huishoudelijke artikelen door Intratuin in Barneveld) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Barneveld om op te treden tegen de verkoop van huishoudelijke artikelen in het tuincentrum van Intratuin aan de burgemeester Aschofflaan in Barneveld. Het verzoek van Blokker om handhavend op te treden heeft betrekking op de verkoop van huishoudelijke artikelen onder de noemer "Aan de dis". Het gaat daarbij om een assortiment van huishoudelijke artikelen die worden gebruikt in samenhang met het koken, zoals potten, pannen, keukengereedschappen en keukentextiel, en in samenhang met het nuttigen van maaltijden, zoals serviezen, bestekken en tafelaankleding. Ook omvat dit assortiment food-artikelen, zoals delicatessen, koffie, thee, kruiden en specerijen, consumptieoliën, azijnen en sauzen. Blokker is van mening dat Intratuin deze verkoop moet stoppen. Het gemeentebestuur stelt zich op het standpunt dat deze verkoop past in het gemeentelijk en provinciaal beleid en heeft vrijstelling verleend om deze artikelen te verkopen op 440 m² op de verdiepingsvloer van het pand. De uitspraak gaat ook over de afwijzing door het gemeentebestuur om handhavend op te treden tegen de verkoop van overige huishoudelijke artikelen of interieurartikelen als kaarsen, serviesgoed, glaswerk, kussens, windlichten, decoratiemateriaal en kandelaars en over de verkoop van kerstartikelen in de kerstperiode. De zaak is op 6 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701349/1
(Weigering om handhavend op te treden tegen vestiging supermarkt Lidl in Sneek)
Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Sneek van een verzoek van twee inwoners van die gemeente om handhavend op te treden tegen de Lidl supermarkt aan het St. Antoniusplein en de Julianastraat in Sneek. De inwoners ondervinden geluidshinder van het bevoorraden van de supermarkt en zijn in beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 17 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200702753/1
(Afsteken professioneel vuurwerk aan Stadhuisplein in Almelo) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Almelo van het verzoek van de Stichting Ruimtelijke Ordening en Milieu om op te treden tegen het afsteken van professioneel vuurwerk op het dak van de parkeergarages aan het Stadhuisplein in Almelo. De stichting is van mening dat voor dit jaarlijkse evenement een milieuvergunning nodig is. Deze is niet verleend. Volgens de stichting vindt het evenement dus plaats in strijd met de Wet milieubeheer en is het de taak van het gemeentebestuur om dit evenement te verbieden. De gemeente heeft het handhavingsverzoek van de stichting afgewezen, omdat het evenement een incidenteel karakter heeft en daarvoor is volgens de gemeente geen vergunning nodig. Het afsteken van vuurwerk aan het Stadhuisplein vindt één keer per jaar plaats en duurt twintig minuten. De zaak is op 8 augustus van dit jaar op zitting behandeld.