Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 3 september 2007

Blootstelling fietsers aan fijn stof direct zichtbaar

Utrecht, Hamburg, Vilnius en Boedapest worden onderzocht

Op 5 en 6 september gaat in Utrecht een fietser op pad met speciale apparatuur om het fijn stof te meten. Dit gebeurt met een nieuwe meetmethode, waarin fijn stofmetingen bij fietsers worden gecombineerd met video-opnamen. De fietser wordt gefilmd terwijl tegelijkertijd het fijn stof gemeten wordt dat de fietser inademt. Door videobeelden en metingen te combineren is de fietser in het verkeer te zien, en tegelijkertijd is een grafiek of balk in beeld waarop de blootstelling aan fijn stof is af te lezen. Door verschillende verkeerssituaties in de stad te meten, wordt met deze methode direct zichtbaar op welke wegen en van welke voertuigen fietsers het meeste fijn stof inademen. Deze methode heet 'PIMEX': Picture Mix Exposure Measurement en wordt vooral gebruikt voor het meten van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek.

De resultaten van het onderzoek zullen gebruikt worden om maatregelen te promoten om fietsers te beschermen tegen fijn stof. Bijvoorbeeld door vervuilende voertuigen van belangrijke fietsroutes te weren of door fietsroutes aan te leggen door straten waar weinig autoverkeer door komt. Op basis van de filmpjes kan ook voorlichtingsmateriaal voor fietsers gemaakt worden, zodat fietsers zelf kunnen zien in welke verkeerssituaties de meeste fijn stof ingeademd wordt.

De meting maakt onderdeel uit van het Europese project VECTOR (Visualisation of the Exposure of Cyclists to Traffic On Roads). Hierin werkt de Fietsersbond samen met de Fietsersbonden van Duitsland, Hongarije en Litouwen en 2 onderzoeksinstituten (IVAM - Amsterdam en de Duitse adviesorganisatie Kooperationsstelle Hamburg) aan de nieuwe meetmethode.