Ingezonden persbericht


persbericht

(pic)

Ongeremde groei van wachtlijsten

Wat is er mis in onze samenleving?

Op woensdag 5 september 2007, 16.30 uur start Jeugdpoort met de tweede bijeenkomst in Perscentrum Nieuwspoort.

Ook de minister van Jeugd en Gezin wil weten wat de daadwerkelijke oorzaak is van de groeiende vraag naar Jeugdzorg en Jeugdhulp. Aan de hand van de nieuwste cijfers en trends geeft cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk zijn visie op de maatschappij en analyseert trends die hebben geleid tot de huidige wachtlijstproblematiek. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ahmed Aboutaleb zal vanuit zijn verantwoordelijkheid en kijk op de huidige ontwikkelingen de effecten van armoede, onderwijs, maatschappelijke participatie en opvoedingstrends in relatie brengen met recent en gewenst beleid, de hedendaagse jeugdproblematiek en de harde cijfers van vandaag.

Naast het signaleren van deze trends wordt er ook naar oplossingen gezocht tijdens de bijeenkomst. Welke vooruitstrevende beleidsprogramma's kunnen mogelijk het tij keren? Twee wethouders komen hierover spreken, één uit Nederland en één uit België:
. Sander Dekker, Wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport van de gemeente Den Haag die in het belang van het kind overheidsingrijpen in sommige gevallen noodzakelijk acht
. Caroline Gennez, Eerste Schepen Jeugd van Mechelen die naast het beleid in Vlaanderen haar eigen succesvolle boetebeleid voor ouders zal komen toelichten. Beiden bestuurders hebben een eigen visie op jeugdbeleid en de aanpak van problemen. Natuurlijk is er ruimte voor discussie en gelegenheid tot het stellen van vragen.

De presentatie van de bijeenkomst is in handen van Caspar Becx, communicatiedeskundige, consultant en voormalig journalist en presentator van onder andere TROS Kamerbreed.

Jeugdpoort is hét spraakmakende ontmoeting - en discussieplatform voor bestuurders en politici die zich bezig houden met integraal jeugdbeleid in het hart van de parlementaire democratie. De MOgroep, GGZ Nederland en de VGN hebben gezamenlijk Jeugdpoort opgericht. Zij vormen tevens het bestuur.

(pic)

Programma Jeugdpoort 5 september 2007

Programma Jeugdpoort 5 september 2007

16:30 Ontvangst in de Provinciezaal met koffie en thee

17:00 Opening bijeenkomst door bestuur Jeugdpoort en presentatie van de nieuwste branchecijfers

17:10 Thomas von der Dunk, Nederlands cultuurhistoricus en publicist over maatschappelijke trends en ontwikkelingen in relatie tot opvoedingstradities

17:30 Ahmed Aboutaleb, Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de relatie tussen opvoeding, armoede, onderwijs en arbeidsparticipatie (Kansen voor Kinderen)

17:45 Sander Dekker, Wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport Den Haag over Haagse projecten en landelijk beleid

18:00 Caroline Gennez, Eerste Schepen Jeugd en Onderwijs van Mechelen over het jeugdbeleid van Vlaanderen en het boetebeleid voor ouders van lastpakken in Mechelen.

18:15 Vragen en discussie onder leiding van Caspar Becx

18:45 Feestelijke borrel in de Provinciezaal

20:00 Einde bijeenkomst

/././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././

noot voor redactie,