Ingezonden persbericht


Persbericht

Tiel, 5 september 2007

Nieuwe EasyOptics module van HBM verwerkt optische en elektrische signalen

Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM), producent van geavanceerde meet- en weegapparatuur, heeft de EasyOptics module voor de catman®AP software op de markt gebracht. Met behulp van EasyOptics kunnen tegelijkertijd optische en elektrische signalen afkomstig van rekstroken verzameld en gevisualiseerd worden. Vooral bij kritische toepassingen kan het nuttig zijn de resultaten van verschillende metingen met elkaar te vergelijken.

De optische sensortechnologie maakt gebruik van fiber bragg grating sensoren, die steeds vaker toegepast worden voor experimentele spanningsanalyse. Fiber bragg gratings werken met lichtreflecties, die onder belasting veranderen. Ze zijn vooral geschikt voor metingen op met glas- of carbonvezels versterkte kunststoffen, die gebruikt worden in constructies die aan zeer hoge belastingen blootgesteld worden (bijvoorbeeld in vliegtuigen en windmolens), in omgevingen met een hoog explosiegevaar of in onderdelen, die aan hoge stroomsterktes of hoogspanning blootgesteld worden. Fiber bragg gratings worden in fiberglas of in optische vezels geschreven en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het meten van rek.

Het grote voordeel van optische rekstroken is, dat ze in serie op één enkele glasvezel geplaatst kunnen worden, waardoor de gebruiker tijd bespaart bij de installatie. Vergeleken met meetopstellingen, die gebruik maken van conventionele bekabeling is er ook sprake van een aanzienlijke gewichtsreductie. Optische rekstroken worden net als elektrische rekstroken geïnstalleerd. Als het meetpunt bepaald is, wordt de optische rekstrook gewoon op de aangegeven positie geplakt. Er zijn dus geen speciale vaardigheden of ervaring vereist voor de montage.

De EasyOptics module is een aanvulling op HBM's uitgebreide range van producten voor experimentele spanningsanalyse, die bestaat uit optische rekstroken en meetsystemen (interrogators) voor de verbinding van de rekstroken, maar ook uit add-ons voor de catman®AP software van HBM, waarmee de meetgegevens verwerkt en geanalyseerd worden.


---

Noot voor de pers: er is een afbeelding van de EasyOptics rekstrook beschikbaar. Die kan aangevraagd worden bij Marjolein Tijdink van Wisse Kommunikatie, telefoon: 026-4431523 of marjolein.tijdink@wisse-worldcom.nl.

Meer informatie over HBM is te vinden op www.hbm.com. U kunt ook contact opnemen met Peter van Spaandonk, telefoon: +31 (0)344-673434 of per e-mail: info@bnl.hbm.com.

Over HBM
Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) is al vijftig jaar lang één van de toonaangevende aanbieders van weeg-, meet- en testapparatuur. HBM levert complete oplossingen -van sensor tot software- voor zowel industriële als laboratoriumtoepassingen. De apparatuur wordt onder meer gebruikt door onderzoeksinstituten, in de automotive-, metaal- en procesindustrie, de machine-, vliegtuig- en scheepsbouw, in de offshore en de agrarische sector. HBM biedt werk aan 1.500 mensen. Het hoofdkantoor van HBM is gevestigd in Darmstadt. De R&D- en productievestigingen bevinden zich in Darmstadt, Marlborough (VS) en Suzhou (China). Daarnaast heeft HBM 24 eigen vestigingen in Europa, Amerika en Azië en verkooppartners in nog eens 40 landen. HBM is een volledige dochter van Spectris plc, dat zich volledig heeft toegelegd op elektronische test- en meetapparatuur.