Gemeente Sittard-Geleen


107_2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen stelt regels op voor plaatsing telecom-zendinstallaties

Sittard-Geleen, 5 september 2007- Het aantal gebruikers van mobiele telefoons is in de afgelopen jaren fors toegenomen. Een volgende stap is het introduceren van UMTS-techniek. Hiermee wordt mobiel internetten of filmpjes bekijken heel gewoon. Door deze ontwikkelingen neemt de vraag om zendinstallaties te mogen plaatsen fors toe. Het college van Sittard-Geleen heeft om op een verantwoorde wijze aan deze vraag te kunnen voldoen, de beleidsnota telecom-zendinstallaties vastgesteld. Wethouder Ruud Guyt: 'De aanvrager van een vergunning voor zo'n installatie weet nu op voorhand aan welke eisen hij moet voldoen'.

De beleidsnota telecom-zendinstallatie maakt onderscheid in drie soorten antenne-installaties. Tot 5m hoog is in principe geen bouwvergunning nodig. Voor antenne-installaties van 5 tot 40m hoog is een lichte bouwvergunning nodig. Voor alle antenne-installaties hoger dan 40 m is een reguliere bouwvergunning nodig. Dit geldt echter niet voor masten voor het communicatiesysteem C2000.

Voor monumenten en beschermd stads-of dorpsgezicht geldt een bijzondere regeling.

De nota verdeelt het grondgebied van de gemeente in vijf verschillende gebiedstypen: beschermd stadsgezicht; stedelijk gebied; industriegebied; buitengebied en infrastructuur. Aan elk gebied is een functie (wonen, werken of recreatie) toegekend. De gemeente werkt alleen mee aan het plaatsen van antenne-installaties in gebieden waar overwegend een werkfunctie geldt (stimuleringsgebied). Bij een overwegend woonfuncties of recreatieve functie geldt het 'nee tenzij' principe. De aanvrager moet overtuigend aantonen dat in het stimuleringsgebied geen gepaste locatie gevonden kan worden.

In het geval van een woongebouw heeft de aanvrager instemming nodig van de eigenaar en in geval van huurwoningen tevens van een meerderheid van de huurders.


---




Gemeente Sittard-Geleen