Ingezonden persbericht


Persbericht

Concurrentie onder logistieke regio s neemt toe

Logistieke Kaart van Nederland wijst Venlo aan als winnaar

DOETINCHEM, 6 september 2007 De belangrijkste logistieke regio s in Nederland zijn in een stevige concurrentiestrijd verwikkeld om het binnenhalen van logistieke bedrijvigheid. Venlo is nog altijd de onbetwiste nummer één, maar West-Brabant en Tilburg verkleinen hun achterstand in snel tempo. Ook boven de grote rivieren zijn Almere en het Amsterdamse havengebied aan een mooie opmars bezig. Daarentegen verliezen Arnhem-Nijmegen en Schiphol aan populariteit bij Logistiek Nederland.

Jaarlijks onderzoekt het vakblad Logistiek de populariteit van regio s en gemeenten, die zich op logistiek gebied profileren. Lezers van het blad geven hun oordeel over beschikbaarheid van grond, bereikbaarheid, medewerking van locale overheden en aanwezigheid van goed personeel. Mede op basis van deze beoordeling stellen twintig experts een definitieve ranking samen.

Venlo wint opnieuw

Venlo mag zich al drie jaar koploper noemen als logistieke vestigingsplaats. De bereikbaarheid is nergens beter, evenals de infrastructuur en de medewerking van de gemeente. Wel neemt de beschikbaarheid van grond en panden behoorlijk af. Op dat punt scoort nummer twee - West-Brabant - inmiddels beter.

Veel waardering is er ook voor Tilburg, waar DHL deze week voor haar klant Epson officieel een nieuw pand in gebruik neemt.

Boven de rivieren

De afgelopen jaren verschoof het logistieke zwaartepunt in Nederland richting het zuiden. Aan die trend is een einde gekomen. De Amsterdamse haven is inmiddels populairder bij logistieke bedrijven dan de Rotterdamse haven en dat geldt zeker voor de Maasvlakte. Almere benut met succes zijn centrale ligging en de nieuwe burgermeester Annemarie Jorritsma om zich te profileren als logistiek knooppunt.

Schiphol heeft moeite om zich te handhaven. Zwolle en Delfzijl staan eveneens op de kaart, waar nu onder andere ook Emmen een plaatsje heeft weten te verwerven.

Twaalf hotspots

De Logistieke Kaart van Nederland toont twaalf hotspots en vermeldt daarbij de belangrijkste criteria waarop de hotspots scoren. In totaal zijn 25 regio s/gemeenten beoordeeld.

De beoordeelde logistiek hotspots zijn:


1. Venlo


2. West-Brabant


3. Tilburg


4. Haven Amsterdam


5. Almere Zeewolde


6. Haven Rotterdam


7. Eindhoven


8. Arnhem Nijmegen


9. Zwolle Hoogeveen


10. Schiphol


11. Maasvlakte


12. Heerenveen


13. Delfzijl


14. Vlissingen - Terneuzen


15. Hengelo - Enschede


16. Utrecht - Veenendaal


17. Venray


18. 's-Heerenberg


19. Zuid-Limburg


20. Hoekse Waard


21. Den Haag - Westland


22. Apeldoorn


23. Tiel


24. Emmen


25. Veghel Uden - Oss

Kijk ook op: <:http:>www.logistiek.nl/logistiekekaart

Voor de redactie: meer informatie kunt u opvragen bij Redactie Logistiek, hoofdredacteur Heres Stad, tel. (0314) 34 95 22, <:mailto:heres.stad>heres.stad@reedbusiness.nl

Logistiek is een veertiendaagse uitgave van Reed Business in Doetinchem en verschijnt in een oplage van 18.000 exemplaren. De website <:http:/>www.logistiek.nl heeft maandelijks 450.000 pageviews van ruim 90.000 bezoekers en is daarmee de grootste Nederlandstalige website op logistiek gebied.