Ingezonden persbericht


Persbericht:

Teruggave pony's leidt tot massaal protest in Duitsland

Stichting Dier & Recht doet aangifte bij de AID tegen de exporteur

Van de 108 Shetland pony's uit de vrachtwagen die de Duitse politie vrijdagavond in de buurt van München van de weg heeft gehaald, is inmiddels één overleden. Voor de opvang van de andere dieren hebben zich meer dan 250 mensen aangemeld. Ze willen voorkomen dat de dieren gedood worden.

Het afgelopen weekend hebben duizenden Duitsers een bezoek gebracht aan de Shetland pony's uit Groningen. Deze zijn tijdelijk ondergebracht in een weiland. Vrijwilligers zijn een dak aan het timmeren tegen de regen. 250 Duitse burgers hebben aangeboden één of meer dieren onderdak te willen bieden, maar de minister van milieu van de deelstaat Bayern wil ze terugsturen naar Groningen. Dit ook tot grote woede van de Duitse Dierenbescherming. Die eisen dat de dieren niet teruggegeven worden omdat de eigenaar, een handelaar, de dieren dan waarschijnlijk toch aan Italië zal (moeten) leveren. Talloze dierenbeschermingsorganisaties, waaronder de ook in Nederland bekende organisatie Animals'Angels steunen dit protest.

Indien de dieren weer naar Groningen terug worden gebracht, zijn er twee mogelijkheden:
1. ze gaan terug naar de exporteur en die zal ze hoogst waarschijnlijk weer proberen te verkopen of exporteren
2. indien de eigenaar niet te vinden is dan worden de dieren in beslag genomen door de AID en deze zal de dieren bij gebrek aan opvang laten euthanaseren

De angst van de Duitse dierenbeschermers dat de pony's het terugsturen naar Groningen niet zullen overleven is dus reëel. Dier en Recht beschikt over schokkende videobeelden van eerdere transporten van paarden in Europa. Deze geven een goed inzicht in de misstanden in deze sector.

Dier en Recht wil benadrukken dat veel transporteurs zich wèl houden aan de wettelijke voorschriften.

Inmiddels heeft Dier en Recht aangifte gedaan tegen de exporteur en de transporteur van de pony's op grond van de volgende overtredingen:


* Overbelading van de vrachtauto;

* Onjuiste vrachtbrieven: er waren 56 pony's vermeld; in de auto bevonden zich er 108
* Het ontbreken van een routeplan

* De inrichting van de vrachtauto voldeed niet aan de eisen voor internationaal dierentransport
* Een aantal dieren aan boord waren ziek; die hadden niet vervoerd mogen worden
* Het is verboden paarden of pony's in dubbeldekker vrachtauto's te vervoeren
* De paarden waren niet geregistreerd hetgeen wel verplicht is bij internationale transporten export

----------


Ingezonden persbericht