Gemeente Nieuwegein

Forse opknapbeurt parkeergarages City Plaza

Het college heeft besloten de 22 jaar oude parkeergarage onder City Plaza grondig op te knappen. Dit betekent een forse investering in de (economische) leefbaarheid in de Binnenstad tijdens de bouwwerkzaamheden voor de nieuwe Binnenstad. De werkzaamheden starten in januari 2008 en duren ongeveer een half jaar. Tijdens het opknappen blijft de garage zoveel mogelijk in bedrijf. De uitstraling van de garage sluit straks aan bij de beoogde kwaliteit van de nieuwe parkeergarages in de Binnenstad. Naar verwachting wordt dit voorstel behandeld in de raadscommissie GGO van 11 september en neemt de gemeenteraad op 27 september een besluit over het benodigde krediet.

Na de opknapbeurt (per 1 juli 2008) gaat het parkeertarief naar ¤0,90 per uur met een maximaal dagtarief van ¤5,40 en wordt de gratis parkeertijd in de garages teruggebracht naar 20 minuten. Dit najaar volgt een voorstel aan de gemeenteraad voor een nieuwe regeling voor uitrijdkaarten omdat er nog te veel langparkeerders (personeel van kantoren en winkels) staan tegen een laag tarief, terwijl deze parkeerplaatsen juist zijn bedoeld voor de bezoekers van de winkels van City Plaza.

Daarnaast is besloten een proef te doen van een jaar met zogenaamd 'belparkeren' in Binnenstad en Merwestein. Dit is een vorm van achteraf betaald straatparkeren via de mobiele telefoon. Hiermee vult het college de toezegging uit het collegeprogramma in om de mogelijkheden voor achteraf betaald parkeren te onderzoeken en komt het college tegemoet aan de wens van de winkeliers van City Plaza.

De komende maanden worden benut voor het aanbesteden van de werkzaamheden en nader overleg met de eigenaren Corio en ABC (Redevco) over de exploitatie- en het beheer. Ook de bezoekers van City Plaza zullen over de komende werkzaamheden en de mogelijkheden van belparkeren worden geïnformeerd.


-5 september 2007-