Abvakabo FNV: Topinkomens onder cao

05/09/2007 17:13



FNV Vakcentrale



Er moet snel een norm komen voor de salarissen van bestuurders in de (semi)publieke sector, maar er moet meer gebeuren. Dat stelt Abvakabo FNV in een reactie op het advies 'Normeren en Waarderen' van de commissie Dijkstal, dat vandaag verscheen.

ABVAKABO FNV pleit voor een simpel en transparant systeem voor alle organisaties die met publiek geld worden gefinancierd. Bij al deze organisaties moet voor bestuurders de 'Balkenende norm' gelden. Maar de bond gaat verder dan de differentiatie die de commissie nu voorstelt. ABVAKABO FNV wil dat de inkomens van bestuurders ook onder de cao vallen. Op die manier kunnen topinkomens gereguleerd worden. Inkomens die dan alsnog boven de 'Balkenende norm' uit komen, moeten via fiscale wetgeving worden aangepakt. De bond gelooft niet in een systeem waarbij een beloningscode afdoende is. De hoge salarissen bij woningcorporaties en bij zorginstellingen tonen aan dat we dit niet aan besturen en toezichthouders over kunnen laten. De bonussen stijgen daar nog steeds. Er is nog geen systeem van openbaarmaking of normering dat tot nu toe gewerkt heeft. Openbaarmaking blijkt zelfs een opstuwend effect te hebben.

ABVAKABO FNV vindt het jammer om te constateren dat er nog steeds zo weinig is gebeurd met het vorige advies van de commissie Dijkstal. Ook daarom is het belangrijk om snel tot maatregelen te komen. Anders is dit advies, net als het morele appel dat Bos eerder op bestuurders deed, een tandeloze tijger.