VVD


5-9-2007

Maaten geeft Europese Alcohol Strategie ambitie

Vandaag werd er in het Europees Parlement gestemd over de Europese Alcohol Strategie. De strategie richt zich met name op de ondersteuning van lidstaten op het gebied van alcohol misbruik onder kinderen en zwangere vrouwen. De Europese Commissie schat de totale economische schade van alcohol misbruik in Europa op 125 miljard euro per jaar en acht alcoholmisbruik verantwoordelijk voor 25 procent van alle geweldsdelicten.

VVD-Europarlementariƫr Jules Maaten: "Het is belangrijk een ambitieuze Europese alcohol strategie te hebben maar daarbij de lidstaten niet voor de voeten te lopen. Europa moet over de grote lijnen gaan en deze moeten helder zijn. Het misbruik van alcohol moet worden aangepakt, vooral onder kinderen. Europa moet hierbij alle mogelijke ondersteuning geven aan de lidstaten."

Op voorstel van Maaten roept het Europees Parlement de lidstaten op om meer ambitie te tonen in het voorkomen van FAS (Foetaal Alcohol Syndroom). Het drinken tijdens de zwangerschap is de belangrijkste oorzaak van mentale en fysieke tekortkomingen bij kinderen. Ongeveer 1 procent van de Europese bevolking ondervindt de gevolgen van FAS; wat neerkomt op bijna 5 miljoen Europeanen.

Maaten: "De bestijding van FAS moet bovenaan de politieke agenda staan. Het is een voorkombare aandoening en kinderen kan dus veel leed bespaard blijven. Alcohol en zwangerschap gaan gewoon niet samen."

Jules Maaten is namens de liberale fractie (ALDE) in het Europees Parlement woordvoerder op de Europese Alcohol Strategie. Een video podcast over zijn werkbezoeken over alcoholmisbruik onder jongeren ter voorbereiding op de behandeling van de Europese Alcohol Strategie is beschikbaar op: http://www.julesmaaten.eu/podcast.php?id=34&year=2007